Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 19 (293) 2009

Вернуться к номеру

ViiV Healthcare розпочала свою роботу

Авторы: Новостворена компанія, що спеціалізується на проблемах ВІЛ та сприяє запрова­дженню передових підходів до лікування та допомоги особам з ВІЛ.

Версия для печати

Голова компанії планує подальший пошук нових методів лікування

Нещодавно офіційно розпочала свою роботу ViiV Healthcare, нова компанія, що спеціалізується на проблемах ВІЛ, заснована «Глаксо­СмітКляйн» (ГСК) та «Пфайзер». Д-р Домінік Ліме (Dominique Limet), Генеральний директор ViiV Healthcare, окреслив напрямки та пріоритети діяльності компанії щодо задоволення все більш різноманітних та комплексних потреб людей, котрі живуть з ВІЛ/СНІД, у всьому світі.

Згадуючи про сучасні виклики у боротьбі з ВІЛ та плани роботи ViiV Healthcare, д-р Ліме зазначив: «Зростання кількості інфікованих та все більш складні проблеми терапії створюють складні умови для лікування ВІЛ та зумовлюють необхідність проведення інноваційних досліджень та поліпшення ресурсів надання допомоги пацієнтам».

«Відкриття антиретровірусних препаратів від ВІЛ було важливим досягненням, — сказав д-р Ліме, — яке дозволило перевести смертельне захворювання у хронічну хворобу». Однак він також зауважив, що на теперішній час навіть ті люди, які мають доступ до належної медичної допомоги та лікування, живуть у середньому на десять років менше, ніж неінфіковані вірусом. «Це є неприйнятним, і ми повинні невтомно шукати нові лікарські засоби», — вважає д-р Ліме.

Він сказав, що проведення досліджень та розробка ліків від ВІЛ стали більш складними, і потрібен новий підхід до надання ефективних препаратів. «Сьогодні ми повинні стати справді ближчими до тих людей, які живуть з вірусом, — сказав д-р Ліме. — Раніше значні зусилля ми спрямовували на сам вірус — це був науковий пошук. Він має тривати, але ми також повинні почути та краще зрозуміти потреби людей, котрі живуть з ВІЛ. Якщо нам вдасться досягти правильного балансу, я переконаний, що ViiV Healthcare дійсно зможе змінити стан справ».

 

Спрямування зусиль на стимулювання досліджень і розробок

Наразі ViiV Healthcare може запропонувати 10 лікарських засобів, включаючи терапевтичні схеми, зокрема Epzicom/Kivexa (абакавіру сульфат + ламівудин) і Selzentry/Celsentri (маравірок). Доходи від цих препаратів, продаж яких у 2008 р. склав загалом приблизно 1,6 млрд фунтів стерлінгів, дадуть ViiV Healthcare фінансову стабільність і дозволять вкладати кошти у наукові розробки та програми.

Пан Ліме зазначив, що ViiV буде реалізовувати різні стратегії для існуючого бізнесу та розвивати нові можливості його зростання, включаючи географічну експансію, нові види співробітництва та заходи, спрямовані на розвиток бізнесу.

Компанія також має сім інноваційних препаратів та препаратів спрямованої дії, включаючи п''ять сполук, які перебувають у II фазі розробки. Загалом у своєму портфелі ViiV Healthcare має 17 молекул для розробки в якості нових потенційних ліків від ВІЛ.

Д-р Ліме сказав: «Ми прагнемо проводити дослідження та розробку як всередині компанії, так і за межами ViiV Healthcare. Наша дослідницька робота, стратегічне партнерство та діяльність з ліцензування будуть зосереджені передусім на таких видах лікування, які допоможуть подолати проблеми резистентності та складності схем дозування. Ми маємо в розробці деякі дуже багатообіцяючі молекули, зокрема інгібітори інтегрази, що перебувають на останній стадії розробки.

Дослідження та розробки ViiV Healthcare будуть зорієнтовані не лише на створення «нових» ліків. Ми вивчатимемо потенціал усіх наших молекул щодо більш широкого їх застосування, наприклад стосовно створення нових рецептур та комбінацій, що можуть поліпшити прихильність до лікування чи подолати резистентність вірусу».

«Ми також активно шукаємо нові можливості щодо співробітництва для забезпечення різноманітних потреб пацієнтів у країнах, що розвиваються, та розвинутих країнах, — сказав д-р Ліме. — Ми хочемо залучити найкращі зовнішні наукові сили, щоб створити більш ефективне лікування».

ViiV Healthcare підписала угоду про наукове співробітництво з «ГСК» та «Пфайзер», відповідно до якої вона вкладатиме кошти у дослідження та розробку ліків від ВІЛ, які проводитимуться обома компаніями. «ГСК» і «Пфайзер» також погодилися надати ViiV Healthcare право проводити перші перемовини з приводу будь-якого нового лікарського засобу для лікування ВІЛ, розробленого «ГСК» або «Пфайзер».

Д-р Ліме особливо наголосив на необхідності нових досягнень у дослідженнях для дітей, що живуть з ВІЛ. «Важливою метою ViiV Healthcare буде робота над подоланням проблем, пов''язаних з наявними видами лікування та ліками, що застосовуються для дітей. Одним з наших перших завдань буде знайти партнерів, які б допомогли у розробці комбінації з фіксованими дозами, тож ми надаємо 10 млн фунтів стерлінгів початкового фінансування для підтримки партнерств для отримання найбільш необхідних клінічних даних щодо нових ліків від ВІЛ/СНІД для дітей».

 

Доступність ліків

Д-р Ліме запевнив, що одним з основних пріоритетів у діяльності ViiV Healthcare буде збільшення доступності лікування від ВІЛ. Він чітко висловився щодо того, що ViiV Healthcare прагне розширити доступ до своїх ліків для всіх людей, які потребують лікування для порятунку свого життя, незалежно від їх доходу та місцезнаходження.

«Важливим є те що ViiV Healthcare продовжує, беручи за основу зобов''язання «ГСК» і «Пфайзер», працювати над поліпшенням доступності ліків від ВІЛ, — сказав д-р Ліме. — Ми будемо шукати шляхи для найкращого забезпечення доступу до лікування — в країнах, що розвиваються, — через безприбутковий продаж, пільгові ціни та добровільні ліцензії, а в розвинутих країнах — надаючи допомогу людям, які її потребують».

В основу програм партнерства ViiV Healthcare буде покладена довготривала програма «Позитивна дія», запроваджена «ГСК» у 1992 р. Підтримка буде надаватися місцевим громадам по всьому світу, які страждають від ВІЛ/СНІД. Наголошуючи на важливості залучення громад, ViiV Healthcare підтримуватиме зусилля з попередження інфікування ВІЛ, проти соціального таврування та дискримінації хворих, будування спеціалізованих закладів та поширення знань про лікування.

Як частина програми «Позитивна дія» та у рамках низки нещодавно оголошених ініціатив нового фонду «Позитивна дія для дітей» ViiV Healthcare долучається до програми, на яку виділено 50 млн фунтів стерлінгів і яка розрахована більше ніж на 10 років, що присвячена попередженню передачі ВІЛ від матері до дитини, а також підтриманню здоров''я та добробуту жінок, сиріт та знедолених дітей у всьому світі.

Насамкінець д-р Ліме зазначив, що ViiV Healthcare має потенціал надати новий імпульс участі фармацевтичної індустрії у розв''язанні проблем ВІЛ.

Він наголосив, що акціонери ViiV Healthcare, «ГлаксоСмітКляйн» та «Пфайзер» дуже зацікавлені у новій компанії, та сказав, що він хоче, спираючись на їх здобутки та успіх, розробляти та надавати доступ до лікування від ВІЛ.

«ViiV Healthcare має сильне та незмінне прагнення сприяти поширенню передових підходів до лікування та допомоги особам з ВІЛ. Зосереджуючись виключно на проблемі ВІЛ, ми матимемо змогу вивчати широкий та різноманітний спектр можливих рішень у цій спеціальній галузі медицини, — зазначив він. — ViiV Healthcare має потенціал і хоче донести допомогу до всіх людей, котрі живуть з ВІЛ».

 

Про ViiV Healthcare

ViiV Healthcare матиме голов­ний офіс у Лондоні, а також представництво в США у «Трикутнику науки» у Північній Кароліні. Д-р Ліме буде членом правління ViiV Healthcare та очолюватиме керівну виконавчу групу, до складу якої будуть входити:

Д-р Джон Поттедж (John Pottage), головний медичний директор, Субеш Вільямс (Subesh Williams), головний фінансовий директор, та Д-р Мануель Гонсальвес (Manuel Goncalves), директор у справах зв''язків з державними органами, захисту інтересів пацієнтів, громадського партнерства.

Власником 85 % акцій ViiV Healthcare є «ГлаксоСмітКляйн», «Пфайзер» володіє 15 %. 16 квітня 2009 року «ГлаксоСмітКляйн» і «Пфайзер» повідомили про домовленість створити ВІЛ-компанію і 30 жовтня 2009 року уклали угоду.

Для отримання більш детальної інформації про компанію, її керівництво, портфель, препарати, що розробляються, та цілі діяльності, будь-ласка, відвідайте сайт www.viivhealthcare.com

ViiV Healthcare — глобальна компанія, що спеціалізується на проблемах ВІЛ, заснована «ГлаксоСмітКляйн» та «Пфайзер» задля сприяння запровадженню передових підходів до лікування та допомоги особам з ВІЛ.

 

Попереджувальне зауваження щодо прогностичних заяв

Попередження «ГлаксоСмітКляйн»

Згідно з положеннями про «безпечну гавань» «Закону про реформу судочинства з приватних цінних паперів» 1995 року, «ГСК» попереджає інвесторів, що будь-які прогностичні заяви чи плани «ГСК», включаючи й ті, що містяться в цьому повідомленні, пов''язані з ризиками та невизначеністю, які можуть призвести до того, що фактичні результати можуть істотно відрізнятися від тих, які планувалися. Фактори, які можуть вплинути на діяльність «ГСК», описані в частині «Фактори ризику» у «Бізнес-огляді» Щорічного звіту компанії у формі 20-F за 2008 р.

Попередження «Пфайзер»

Інформація, що міститься у цьому прес-релізі, датована 16 квітня 2009 р. «Пфайзер» не зобов''язана оновлювати будь-які прогностичні заяви, що містяться в цьому релізі, в результаті появи нової інформації та майбутніх подій чи розробок.

Цей реліз містить прогностичну інформацію про «Пфайзер», «ГлаксоСмітКляйн» і ViiV Healthcare, та їх плани, включаючи доходи від існуючих продуктів та можливі прибутки від потенційних продуктів, які будуть запроваджені в рамках нової компанії, а також про потенційний фінансовий вплив цієї угоди. Така інформація передбачає існування істотних ризиків та невизначеностей, включаючи, серед іншого, пов''язаних із виконанням умов закриття угоди; із дослідницькою діяльністю та розробками; з рішеннями регуляторних органів стосовно надання дозволів щодо реєстрації потенційних препаратів та строків їх отримання, а також стосовно маркування та інших питань, які можуть вплинути на доступність або комерційний потенціал таких потенційних препаратів; з розробками конкурентних препаратів.

Більш детальний перелік та опис ризиків та невизначеностей знаходиться у Щорічному звіті «Пфайзер» у Формі 10-K за фінансовий рік, що завершився 31 грудня 2008 р. та у її звітах у Формі 10-Q та Формі 8-K.

 

Торгові марки

Всі торгові найменування, вказані в цьому документі, є торговими марками групи компаній ViiV Healthcare. 

Інформація публікується за підтримки компанії «ГлаксоСмітКляйн»
CNRR/10/ua/18.11.2009/2723



Вернуться к номеру