Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 11-12 (462-463) 2013

Вернуться к номеру

Огляд події: круглий стіл «Перевірки закладів охорони здоров’я з боку МОЗ України та уповноважених органів»


Резюме

20 червня 2013 року Комітет з медичного права АПУ спільно із залученими експертами, представниками Громадської ради при МОЗ України, Всеукраїнського лікарського товариства, Державного навчального центру GMP/GDP, спеціалізованих ЗМІ обговорили актуальні питання проведення контролю з боку держави за діяльністю медичних закладів та приватно практикуючих медичних працівників.

Окрім загальних питань щодо проведення перевірок закладів охорони здоров’я та приватно практикуючих фахівців із боку МОЗ України та вповноважених органів учасники обмінялися думками щодо необхідності реформування підходів до контролю за діяльністю суб’єктів господарювання. Зокрема президент Всеукраїнського лікарського товариства, очільник громадської ради при МОЗ України Олег Мусій зазначив, що в Україні назріває необхідність у кардинальних змінах: передачі частини повноважень професійним асоціаціям, зокрема, з питань післядипломної підготовки та атестації медичних працівників із подальшим персональним ліцензуванням. Акредитація як засіб контролю, на думку експерта, має застосовуватися до медичних закладів. Такий підхід є логічним. За таким принципом працюють світові системи охорони здоров’я. Наразі МОЗ України оприлюднило проекти змін до нормативних актів із питань акредитації.

Голова Комітету з медичного права АПУ, директор ЮК «МедАдвокат» Олена Беденко­Зваридчук на підтримку думки експерта зазначила, що зміни до процедури акредитації, що запропоновані МОЗ України, мають раціональне зерно, проте потребують участі громадськості та внесення коректив до них.

Учасники дискусії дійшли згоди щодо об’єднання зусиль та внесення спільних пропозицій до запропонованих змін.

Значну дискусію в аудиторії викликав розгляд питання оскарження рішення МОЗ про анулювання ліцензії на медичну практику. Як зазначила пані О. Беденко­Зваридчук, ліцензіат, щодо якого було винесено рішення про анулювання ліцензії, має 30 календарних днів для оскарження рішення до експертно­апеляційної ради при Держкомпідпри­ємництві.

Підтримуючи доповідачку, пан О. Мусій, як один із членів експертно­апеляційної ради з питань медицини при Держкомпідприємництві, зазначив, що незначна кількість рішень про анулювання ліцензій на медичну практику оскаржується (близько 5 % від поданих оскаржень — рішення про анулювання ліцензії на медичну практику, близько 95 % — рішення про анулювання ліцензії на діяльність аптечних закладів). Не менше 50 % оскаржень рішень про анулювання ліцензії на медичну практику задовольняються на користь ліцензіата, тобто ліцензія залишається чинною.

Окрему увагу учасники дискусії приділили ролі та участі третього сектора — громадських самоврядних організацій та професійних асоціацій і незалежних експертів­консультантів у формуванні політики та підходів щодо контролю за діяльністю медичних закладів і приватно практикуючих фахівців, участі третіх осіб у перевірці та відстоюванні прав ліцензіатів.

Зазначимо, що під час обговорення актуальних питань та розбору практичних випадків кожен учасник дискусії мав можливість поставити запитання експертам, поділитися власним досвідом та думками.

Комітет з медичного права АПУ висловлює подяку медіа­партнерам заходу: медико­правовому порталу «103­law.org.ua», журналу «Практика управління медичним закладом», інтернет­порталу «МедФармКоннект», журналу «Жіночий лікар», інтернет­порталу «Медпросвіта», газеті «Новости медицины и фармации», порталу «Навігатор стоматології».

Протягом липня — серпня 2013 року комітет планує обговорити актуальні питання свободи вибору та вільного доступу осіб до медичної допомоги та лікарських засобів у світлі проведення реформи галузі та введення сертифікації ліків.

Будемо раді бачити небайдужих серед учасників заходів комітету!



Вернуться к номеру