Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Вестник Ассоциации психиатров Украины» (01) 2014

Вернуться к номеру

Щодо надання наркологічної допомоги в Україні

Авторы: Паталах Ф.В. – головний психіатр Запорізької області

Рубрики: Психиатрия

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Статья опубликована на с. 70

Протягом останніх десяти років у Запорізькій області, як і в цілому по Україні, спостерігається значний приріст хворих наркологічного профілю. Більша частина таких пацієнтів отримує медичну допомогу у психіатричних закладах області у зв’язку з тяжкими психічними розладами. Їх питома вага становить 25–38 % від загальної кількості виписаних хворих.

Наркологічні заклади, які з 1990 року зазнали значного скорочення ліжкового фонду, обмежуються лише лікуванням станів залежності від психоактивних речовин (на добровільних засадах), проведенням наркологічних оглядів та експертизи.

Між іншим, надання медичної допомоги наркозалежним, згідно з чинним законодавством, має суперечливі підстави, що може привести до негативних правових наслідків. Так, наркологічна допомога є частиною психіатричної допомоги в широкому сенсі. Згідно із статтею 10 Закону України «Про психіатричну допомогу», психіатрична допомога надається психіатричними закладами всіх форм власності. Психіатричний заклад — це психоневрологічний, наркологічний чи інший спеціалізований заклад, центр, відділення тощо. Психіатричну допомогу має надавати лікар-психіатр. Але згідно з протоколами надання медичної наркологічної допомоги, затвердженими наказом МОЗ України від 21.09.2009 № 681, визначено надання такої допомоги тільки лікарями сімейної медицини та лікарями-наркологами, зокрема у порядку примусової госпіталізації. Між тим, згідно з Законом України «Про психіатричну допомогу», питання щодо примусової госпіталізації повинна розглядати комісія лікарів-психіатрів.

До речі, в більшості країн Європи та США такої спеціальності, як лікар-нарколог, взагалі немає, медична допомога наркозалежним надається лікарями-психіатрами.

Таким чином, на нашу думку, сьогодні для забезпечення надання якісної психіатричної допомоги хворим наркологічного профілю та правових підстав для цього існує нагальна потреба привести у відповідність до Закону України «Про психіатричну допомогу» підзаконні акти, у тому числі й класифікатор професій, що пов’язані з наданням психіатричної допомоги. 



Вернуться к номеру