Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 4 (75) 2016

Вернуться к номеру

Вплив плазмаферезу нирок при ендотоксикозі септичного генезу

Авторы: Рибарчук А.В., Коновчук В.М.
ВДНЗ України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Серед основних механізмів розвитку багатьох критичних станів та летальних наслідків виділяють ендогенну інтоксикацію (ендотоксикоз). Можливості компенсаторних механізмів відповіді організму на автоагресію поступово виснажуються, і стає незворотним прогресування ендотоксикозу. За даної ситуації жодна система життєзабезпечення організму не може бути інтактною, а тим більше видільна як одна із основних ланок детоксикації. 
Мета: вивчити вплив плазмаферезу об’ємом 900–1200 мл на детоксикаційну функцію нирок при ендотоксикозі. 
Матеріали та методи. 40 пацієнтів з ендотоксикозом септичного генезу. Об’єктивізацію досліджень проводили за показниками токсичності плазми крові, сечі, екскреції та кліренсу токсичних речовин. 
Результати та обговорення. Після проведення сеансу плазмаферезу у хворих досліджуваної групи, порівняно з вихідними показниками, спостерігалося вірогідне зниження токсичності плазми на 25,0 ± 8,2 %, а токсичність сечі підвищувалася на 62,0 ± 9,8 % (математичні розрахунки на основі результатів парамеційного тесту та визначення МСМ); екскреція токсинів зросла на 179,0 ± 41,9 %; кліренс токсичних речовин вірогідно підвищувався на 261,0 ± 108,8 % (∆р ≤ 0,05). Після проведення сеансу плазмаферезу у хворих спостерігалося вірогідне збільшення індексу звільнення від токсичних речовин на 116,0 ± 48,3 % (∆р ≤ 0,05). 
Висновки. Застосування дискретного плазмаферезу із замісним використанням глюкозо-сольового розчину знижує рівень ендотоксемії, підвищує токсичність сечі, екскрецію токсинів нирками та їх кліренс, що суттєво впливає на якість результатів інтенсивної терапії ендотоксикозу.


Вернуться к номеру