Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 8 (86) 2016

Вернуться к номеру

Пам’яті засновника сучасного викладання фаху «дитяча неврологія» в Україні к.м.н., доцента Ольги Марківни Саган

Статтю опубліковано на с. 115

 

Ольга Марківна Саган, лікар-клініцист, педагог, закінчила земне життя 28 липня 2016 року у віці 92 років.

Ольга Марківна присвятила все своє життя дитячій неврології. 
Після закінчення Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця працювала лікарем дитячим неврологом у Донецькій області, у подальшому — викладачем на кафедрі неврології Донецького медичного інституту імені М. Горького, де захистила дисертацію, ставши кандидатом медичних наук.
Неабиякі здібності молодого лікаря були відмічені в Інституті неврології, психіатрії та наркології АМН України (м. Харків), куди була запрошена к.м.н. О.М. Саган на постійну роботу.
У 1966 році була організована кафедра дитячої психоневрології при Київському державному інституті удосконалення лікарів, де О.М. Саган працювала доцентом до завершення своєї трудової діяльності.
За 50 років педагогічної діяльності доцент О.М. Саган підготувала сотні дитячих неврологів в Україні та в країнах пострадянського простору, написала розділи з дитячої неврології до багатотомного енциклопедичного видання «Медицина дитинства» за редакцією професора П.М. Мощича (1994–1997 рр.), до посібника «Дитяча психоневрологія» за редакцією професора Л.О. Булахової (2001р.), десятки наукових статей, методичних рекомендацій.
Щоденно протягом багатьох десятків років О.М. Саган на надзвичайно високому фаховому рівні консультувала дітей із найбільш складними діагнозами, які знаходилися в неврологічному відділенні НДСЛ «ОХМАТДИТ». 
Для переважної більшості дитячих неврологів, які сьогодні плідно працюють на теренах України, викладають спеціальність «дитяча неврологія», О.М. Саган є Вчителем. 
Світла пам’ять про видатного лікаря, Вчителя назавжди залишиться в наших серцях.
Від імені дитячих неврологів України,
учнів Ольги Марківни Саган, із вдячністю,
головний дитячий невролог України,
доцент В.Ю. Мартинюк


Вернуться к номеру