Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» №4(99), 2019

Вернуться к номеру

Застосування низькочастотної п’єзоелектричної тромбоеластографії для порівняння ефективності моно- й комбінованої антитромботичної терапії у пацієнтів із морбідним ожирінням

Авторы: Сухонос Р.Є.
Одеський національний медичний університет, м. Одеса, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Пацієнти з морбідним ожирінням (МО) мають високий ризик тромбоемболічних ускладнень. У пацієнтів з індексом маси тіла (ІМТ) > 35 кг/м2 стан гіперкоагуляції обумовлений порушенням усіх компонентів згортання крові, а також механізмів антикоагуляції, що викликано ожирінням. Матеріали та методи. Систему гемостазу вивчали у 100 пацієнтів з ІМТ > 35 кг/м2 з різними патологіями, які були госпіталізовані для подальших хірургічних втручань різного профілю. Усі пацієнти були розподілені на дві групи залежно від типу терапії: 1-ша група (n = 50) — монотерапія еноксапарином натрію 0,1% 0,2 мл підшкірно (п/ш) 2 рази на добу кожні 12 год; 2-га група (n = 50) — комбінована терапія еноксапарином натрію 0,1% 0,2 мл п/ш 2 рази на день кожні 12 год і пентоксифіліном по 100 мг 2 рази на день кожні 12 год. Для вивчення системи гемостазу ми використовували низькочастотну п’єзоелектричну тромбоеластографію (НПТЕГ) відразу після госпіталізації, на 1-шу, 3-тю, 5-ту добу після оперативного втручання.

Результати та обговорення. В обох групах до початку лікування інтенсивність контактної коагуляції (ІКК) була збільшена на 23,57 %, інтенсивність коагуляційного драйву (ІКД) — більш ніж на 32,68 %, максимальна щільність згустку (МА) — 74,52 %, індекс ретракції та лізис згустку (ІРЛЗ) — на 91,18 % вище від норми. Пацієнти 1-ї групи на 5-й день: ІКК збільшився на 12,62 %, ІКД був близький до нормальних значень, МА збільшився на 18,63 %, ІРЛЗ — на 31,17 %. Пацієнти 2-ї групи на 5-й день: ІКК знизився на 15,22 % порівняно з нормою; параметри коагуляції та фібринолізу були близькі до нормальних значень, показники фібринолізу досягали норми.

Висновки. Комбінована терапія тромбоемболічних ускладнень у хворих з ожирінням еноксапарином натрію і пентоксифіліном є більш ефективною, ніж монотерапія еноксапарином натрію, оскільки вона впливає на всі частини гемостатичної системи.



Вернуться к номеру