Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Захворюваність на туберкульоз серед декретованих груп населення в м. Харкові в 2013–2018 роках

Авторы: Іванова А.О., Поливянна Ю.І., Чумаченко Т.О.
Харківський національний медичний університет, м. Харків, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. На сьогодні туберкульоз (ТБ) становить одну з основних загроз для людства серед інфекційних захворювань. Ця хвороба не ліквідована в жодній країні, в тому числі й в Україні. Україна залишається однією з десяти країн у світі, де все ще реєструється захворюваність на мультирезистентний ТБ серед різних груп населення. У 2018 році захворюваність на ТБ в Україні становила 62,3 на 100 тис. населення, включаючи нові випадки та рецидиви, що на 3,4 % нижче, ніж у 2017 р., проте питання протидії ТБ в Україні залишається одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань. Одним з критеріїв оцінки епідемічної ситуації щодо ТБ є моніторинг випадків ТБ серед декретованих груп населення. 

Метою роботи була оцінка епідемічної ситуації щодо ТБ серед декретованих груп населення у м. Харкові за період 2013–2018 років.

Матеріали та методи. За офіційними даними, було проведено ретроспективний епідеміологічний аналіз захворюваності на ТБ серед населення та декретованих груп м. Харкова за період 2013–2018 рр. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких належать до декретованого контингенту та підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, визначений Наказом Кабінету Міністрів України № 559 від 23 травня 2001 р. Захворюваність на ТБ контингентів, які належать до цього переліку, була вивчена в цьому дослідженні.

Результати дослідження та їх обговорення. Середньобагаторічний показник захворюваності на ТБ в м. Харкові за період з 2013 по 2018 р. становив 33,01 на 100 тис населення. Найвищий показник захворюваності на ТБ був у 2017 р. та досягав 35,7 на 100 тис. населення. Найнижчий показник спостерігався у 2018 р. і дорівнював 29,7 на 100 тис. населення. За період з 2013 по 2018 р. кількість захворілих на ТБ серед декретованих осіб в м. Харкові становила 228 випадків, їх частка — 8,03 % у загальній структурі захворюваності на ТБ за досліджуваний період. Середньобагаторічний показник захворюваності на ТБ серед декретованого контингенту — 2,61 на 100 тис. населення. Найбільша кількість випадків на ТБ серед цієї групи населення була зареєстрована в 2017 р. (51 випадок, інтенсивний показник дорівнював 3,51 на 100 тис. населення) та у 2015 р. (49 випадків, інтенсивний показник становив 3,37 на 100 тис. населення), частка яких — 10 та 10,4 % випадків ТБ у загальній структурі захворюваності на ТБ в м. Харкові у відповідні роки. Захворюваність на ТБ серед декретованої групи населення найчастіше була виявлена під час профілактичних оглядів, частка таких випадків — 64 %. У структурі захворюваності на ТБ в цій групі найбільша частка випадків ТБ зареєстрована серед студентів вищих навчальних закладів і дорівнювала 31,5 %. Значну питому вагу випадків ТБ мали медичні працівники (23,2 %), серед яких найбільша частка виявлених випадків ТБ була зареєстрована серед медичних сестер (60,5 %). Захворюваність на ТБ серед медичних працівників була виявлена в лікарнях — 21 випадок, у поліклініках — 12 випадків, у медичних лабораторіях — 3 випадки, під час судово–медичної експертизи — 2 випадки та 1 випадок — у дитячому навчальному закладі. Серед медичних працівників лише один працював у протитуберкульозному закладі. На частку працівників громадського харчування і торгівлі припадало 20,6 % випадків ТБ серед групи декретованих осіб. Також були зареєстровані випадки ТБ у працівників комунального та побутового обслуговування населення та серед вчителів — 17,5 та 7,4 % випадків відповідно.

Висновки. Встановлено, що в м. Харкові щорічно реєструються випадки захворювань на ТБ серед декретованих груп населення. Аналіз захворюваності на ТБ у м. Харкові за період 2013–2018 рр. показав, що проведення профілактичних оглядів серед декретованого контингенту населення є необхідним заходом для своєчасного виявлення хворих на ТБ. Тому необхідно підвищити якість проведення щорічних профілактичних оглядів декретованих груп населення, особливо серед студентів і медичних працівників, та здійснювати моніторинг їх організації. Необхідно поліпшити заходи інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та проводити навчально–просвітні семінари для декретованих груп щодо важливості своєчасного проходження профілактичних оглядів і флюорографічного обстеження, клінічних ознак ТБ і значущості раннього виявлення хвороби, ролі раціонального харчування й режиму праці та відпочинку в збереженні здоров’я людини.



Вернуться к номеру