Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 7, №5-6, 2019

Вернуться к номеру

Сучасна експрес-діагностика біомаркерів системних інфекцій і сепсису: С-реактивного білка, прокальцитоніну

Авторы: Кожокару А.А., Палатна Л.А., Охріменко Н.А., Шпак І.В.
Публічне акціонерне товариство «Окіра», м. Бровари, Україна
Кафедра дитячих інфекційних хвороб НМУ ім. О.О. Богомольця, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Сепсис й інфекційні ускладнення залишаються актуальними проблемами сучасної медицини. Щороку в світі реєструється 18 мільйонів випадків сепсису, 30 % з них закінчуються летально. Вагомого значення набуває швидка диференціальна діагностика і моніторинг системних запалень, пов’язаних з хірургічним втручанням, травмами й опіками.

Мета: на основі наукового огляду В.В. Велькова «Комплексна лабораторна діагностика системних інфекцій і сепсису: С–реактивний білок, прокальцитонін, пресепсин» проаналізувати зміни рівнів біохімічних маркерів: С–реактивного білка (СРБ) та прокальцитоніну (ПКТ) при патологічних станах організму, та сучасні способи їх ідентифікації за допомогою швидких імунохроматографічних тестів.

Матеріали та методи. Бібліографічний аналіз публікацій 1996–2011 рр. стосовно питання зміни рівнів С–реактивного білка, прокальцитоніну; наукових оглядів і практичних рекомендацій, що стосуються сучасних методів лабораторної діагностики за допомогою швидких імунохроматографічних тестів; останні новини світової лабораторної медицини.

Результати дослідження та їх обговорення. У медичній діагностиці широко застосовуються біомаркери сепсису: цитокіни, С–реактивний білок, прокальцитонін. Численні дослідження показали, що через 2–4 години від початку розвитку запалення фіксується підвищення прозапальних цитокінів як при розвитку системних інфекцій, так і при «стерильних» запаленнях. Саме ПКТ вважається найбільш специфічним маркером сепсису. Хоча високі рівні ПКТ свідчать про системну бактеріальну інфекцію (на відміну від вірусної, грибкової або запальної етіології сепсису), сироваткові рівні ПТК не корелюють з тяжкістю сепсису або зі смертністю. В даний час сироваткові рівні ПКТ, що застосовуються для оцінки ефективності антибіотикотерапії і формулювання рішення про доцільність підвищення/зниження її інтенсивності, мають тільки дослідне застосування. Проте сироваткові концентрації ПКТ мають встановлену придатність:

а) для моніторингу клінічних наслідків медичної та хірургічної терапії сепсису;

б) для спостереження розвитку сепсису в опікових пацієнтів;

в) можуть відігравати роль для зниження інтенсивності антиобітикотерапії.

С–реактивний білок — загальновизнаний золотий маркер запальних процесів. Зміна рівня СРБ відображає зміну тяжкості запального процесу, але мало що говорить про його причини. Вимірювання плазмових рівнів СРБ — більш надійний метод оцінки тяжкості запального процесу, ніж вимір швидкості осідання еритроцитів. СРБ зростає дуже швидко (у перші 6–8 годин) і дуже значно (у 20–100 разів, іноді в 1000 разів). Концентрація СРБ швидко змінюється при посиленні або при зменшенні тяжкості запалення. Саме тому вимірювання рівнів СРБ широко застосовується для моніторингу і контролю ефективності терапії бактеріальних і вірусних інфекцій, хронічних запальних захворювань, онкологічних захворювань, ускладнень в хірургії, гінекології та ін. У публікаціях і практичних рекомендаціях щодо сучасних методів лабораторної діагностики висвітлено методику якісного та кількісного визначення рівня прокальцитоніну, рівня С–реактивного білка візуально та інструментально за допомогою швидких імунохроматографічних тестів виробництва Hangzhou AllTest Biotech Co. Ltd.

Висновки. Ретроспективний аналіз показав: у хворих з найбільш високими рівнями ПКТ згодом розвинулися інфекційні ускладнення, в тому числі сепсис і септичний шок. Це було першою ознакою зв’язку між підвищеними рівнями ПКТ і системним запаленням. З цього моменту вивчення зв’язку між ПКТ і запальними процесами стало одним із найгарячіших напрямків сучасної медицини. Підвищення ПКТ більшою мірою пов’язано саме з інфекціями, ніж підвищення СРБ. Якісне та кількісне визначення ПКТ і СРБ за допомогою експрес–тестів на прокальцитонін та СРБ виробництва Hangzhou AllTest Biotech Co. Ltd. — надійний та ефективний спосіб ідентифікації.



Вернуться к номеру