Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №2, 2020

Вернуться к номеру

Поєднаний перебіг інфекційного мононуклеозу та кору у підлітка

Авторы: Іванова Л.А.(1), Гарас М.Н.(1), Білейчук Р.Ю.(2), Руда Т.Д.(2)
(1) — Вищий державний навчальний заклад України «Буковинський державний медичний університет», м. Чернівці, Україна
(2) — Обласне комунальне неприбуткове підприємство «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня», м. Чернівці, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Починаючи з 2017 року в Україні триває спалах кору. Сучасні тенденції розвитку інфекційної захворюваності в дитячому віці, зокрема на тлі спалаху кору, дають підстави припустити збільшення кількості дітей, які можуть мати одночасно кілька інфекційних захворювань. Наведене припущення підтверджується результатами власних спостережень за підлітком.
Матеріали та методи. Дівчина віком 12 років перебувала на стаціонарному лікуванні в умовах боксованого відділення крапельних інфекцій обласної дитячої клінічної лікарні м. Чернівці.
Результати та обговорення. Пацієнтку госпіталізували зі скаргами на високу температуру, закладеність носа та болі в горлі. При огляді була виявлена лихоманка, гнійні нашарування на гіперемійованих та гіпертрофованих піднебінних мигдаликах, збільшення підщелепних лімфатичних вузлів та гепатоспленомегалія. Попередньо лікувалася амбулаторно з діагнозом «гострий лакунарний тонзиліт» із використанням захищених амінопеніцилінів. На 4-й день госпіталізації по тілу, інтенсивніше — на обличчі та тулубі, з’явилися макулопапульозні висипання. На 7-му добу стаціонарного лікування температура тіла нормалізувалася, спостерігався регрес змін на мигдаликах і лімфовузлах, на місці висипань розпочалася пігментація, відновилося вільне носове дихання. Серологічно підтверджено інфекційний мононуклеоз ЕБВ-етіології (VCA EBV IgM) та кір (IgM), у загальному аналізі крові відзначався відносний лімфоцитоз та атипові мононуклеари. Дитину виписали як реконвалесцента на 11-й день після надходження.
Висновки. Випадок демонструє труднощі діагностики двох вірусних інфекцій на підставі клінічних ознак. Водночас при ідентифікації етіології дослідження, зокрема серологічні, можуть бути корисними для підтвердження супутніх вірусних і бактеріальних інфекцій. Зважаючи на вищевказане, під час спалаху кору у пацієнтів із лихоманкою та макулопапульозним висипом рекомендується підтверджувати/спростовувати кір, використовуючи лабораторні методи верифікації.


Вернуться к номеру