Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 8, №3, 2020

Вернуться к номеру

Випадки захворювання на кашлюк у вагітних

Авторы: Іванченко Н.О.
Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, м. Львів, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. За підсумками 2019 року захворюваність на кашлюк у Львівській області зросла на 33 % і становила 9,32 на 100 тисяч населення (234 випадки) проти 6,22 за 2018 рік (158 випадків). У період 2018–2019 рр. зареєстровано 4 випадки кашлюку серед вагітних. Факт кашлюку у вагітних є одним з індикаторів недоліків у роботі системи охорони здоров’я, про що свідчать публікації дослідників США, Франції та Великобританії. В Україні це питання потребує всебічного вивчення й урегулювання.
Метою даної роботи було вивчення випадків кашлюку у вагітних.
Матеріали та методи. Проаналізовано звітність щодо інфекційних захворювань у 2018–2019 рр., медичні карти стаціонарних хворих на кашлюк, які перебували на лікуванні у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні, та амбулаторні карти пацієнтів.
Результати. Середній вік вагітних пацієнток із кашлюком становив 28 років. Усі 4 випадки зареєстровано у третьому триместрі вагітності. Джерелом інфекції у 3 пацієнток були старші діти у сім’ї, у четвертої джерело інфекції не встановлене. Усі були вакциновані проти кашлюку в дитинстві. У родині старші діти не вакциновані з причини відмови у двох осіб, у третьої вагітної старший син отримав неповний курс вакцинації. Звернення зареєстроване на 3-му тижні хвороби у двох осіб, у третьої на 4-му тижні, у четвертої вагітної на 6-му тижні хвороби. На момент звернення встановлено діагноз: «Кашлюк, період спазматичного кашлю, гострий трахеобронхіт» у трьох вагітних, у четвертої — «Кашлюк, період спазматичного кашлю, правобічна вогнищева пневмонія». Переважали скарги на загальну слабкість, сухий нападоподібний кашель з репризами і відходженням в’язкого склоподібного харкотиння. На частоту нападів до 50 разів за добу, переважно ввечері та вночі, скаржились дві пацієнтки. У двох частота нападів коливалась від 15 до 20 разів. Блювання після нападів відзначалось в однієї вагітної. У мазку із задньої стінки глотки методом полімеразної ланцюгової реакції виявлено Bordetella pertussis у двох осіб. Іншим вагітним діагноз підтверджено шляхом виявлення IgM до Bordetella pertussis. У загальному аналізі крові в усіх вагітних виявлявся лейкоцитоз із нейтрофільозом, підвищення ШОЕ. Анемія була у половини вагітних. Під час проведення ультрасонографії виявлено гіпертонус матки у двох вагітних. Проведена етіотропна терапія еритроміцином трьом особам, цефтріаксоном — одній вагітній із рентгенологічно підтвердженою пневмонією. Також проводились інгаляції через небулайзер інгаляційними глюкокортикостероїдами, кисневі інгаляції, лорде. Внутрішньовенно вводився мукосол. Після проведеного лікування стан вагітних покращився. При динамічному спостереженні встановлено, що пологи відбулися у терміні 36–37 тижнів гестації у двох породіль, які під час вагітності хворіли на кашлюк, у двох — 38–40 тижнів.
Висновки. Кашлюк у вагітних на третьому триместрі вагітності може провокувати загрозу передчасних пологів. Є необхідність рекомендувати вакцинацію проти кашлюку подружнім парам на етапі планування вагітності.


Вернуться к номеру