Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Аналіз етіологічних чинників гострих отруєнь

Авторы: Заверюха Є.Ю., Левченко Т.М.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. На сьогодні зловживання алкоголем, його сурогатами та вживання наркотичних речовин є гострою проблемою в суспільстві. Адже з кожним роком зростають частота та тяжкість отруєнь. Тому оптимізація інтенсивної терапії при гострих отруєннях є надзвичайно актуальним питанням, вирішення якого дозволить покращити результати лікування пацієнтів, зменшити кількість ускладнень та тривалість лікування. Тому метою дослідження стала оптимізація інтенсивної терапії при гострих отруєннях алкоголем та невідомою речовиною.
Матеріали та методи. Ретроспективно проаналізовані дані 24 історій хвороби пацієнтів з отруєнням невідомою речовиною та з отруєнням алкоголем. Серед них 8  % (2 пацієнти) — це особи жіночої статі та 92 % (22 пацієнти) — чоловіки. Для виявлення невідомої речовини використовувались такі тести на етанол та наркотичні речовини, як експрес-тести «Sniper 5» та «Sniper 10» (матеріал — сеча), прилади «Dräger Alcotest 6810» (матеріал — повітря, що видихається) та «Dräger DrugTest 5000» (матеріал — слина). Лабораторне тестування здійснювалось у Київській міській наркологічній клінічній лікарні «Соціотерапія» за допомогою газорідинної хроматографії (ГРХ) (матеріал — кров та сеча). Ураховували також дані анамнезу та огляду пацієнта.
Результати. За результатами дослідження було встановлено, що найбільшу частку становили отруєння етанолом (алкоголь) — 67 % (16 пацієнтів). При цьому серед даного контингенту пацієнтів у 4 % (1 пацієнт) отруєння етанолом поєднувалось з отруєнням метадоном, канабіноїдами, бензодіазепінами, бупренорфіном. У 8 % (2 пацієнти) діагностоване отруєння бупренорфіном. Одиничні випадки (по 4 % (1 пацієнт)) припадають на отруєння синтетичною марихуаною, метадоном, амфетаміном та передозування рисперону (з анамнезу — 8 таблеток). У двох пацієнтів (8 %) діагностоване отруєння бензодіазепінами в комбінації з барбітуратами (1 пацієнт) та в комбінації з етанолом, метадоном, канабіноїдами, бупренорфіном (1 пацієнт). 
Висновки. Аналізуючи отримані результати, можна зробити висновки, що найбільша кількість отруєнь була спричинена етанолом (алкоголь), на другому місці за частотою виникнення — отруєння бупренорфіном, на третьому — отруєння бензодіазепінами. Крім того, отримані дані свідчать про те, що інтенсивна терапія гострих отруєнь повинна бути комплексною.


Вернуться к номеру