Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Мікробіологічна структура даних бактеріологічних досліджень посівів трахеобронхіального дерева у пацієнтів з пораненнями черевної порожнини

Авторы: Кришевський Ю.П.(1), Горошко В.Р.(2)
(1) — Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна
(2) — Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. У зв’язку з наявністю дефекту черевної стінки після проникаючого поранення та хірургічного втручання, спрямованого на усунення його наслідків, хворі в післяопераційному періоді здійснюють дихання в щадному об’ємі, або за допомогою апарата ШВЛ — це в поєднанні з тривалим стаціонарним лікуванням може сприяти приєднанню інфекції дихальних шляхів. 
Мета. Покращити ефективність лікування пацієнтів з пораненнями черевної порожнини шляхом оптимізації антибіотикотерапії на підставі даних бактеріологічних досліджень посівів трахеобронхіального дерева.
Матеріали та методи. Виконано ретроспективний аналіз 15 медичних карт стаціонарних хворих із пораненнями черевної порожнини. Статистичну обробку виконано з використанням програмного забезпечення Microsoft Office Excel.
Результати. Усі поранені були чоловічої статі, вік поранених становив від 19 до 49 років, середній вік — 31,9 ± 10,4 року. Тривалість стаціонарного лікування — від 18 до 141 ліжко-дня, середня тривалість — 48,6 ± 31,4. Проведено 38 посівів мокроти, серед яких ріст виявлено у 35 випадках, що становить 92,1 %. Було висіяно грамнегативні бактерії: Acinetobacter spp. — 14,3 %, Pseudomonas aeruginosa — 28,6 %, Klebsiella pneumoniae — 11,5 %, Enterobacter spp. — 8,6 %, Klebsiella oxytoca — 3 %; грампозитивні: Streptococcus spp. — 11,4 %, Staphylococcus spp. — 8,6 % та грибки роду Candida — 14 %. Грампозитивні та грамнегативні збудники становили 66 і 20 % відповідно.
Висновки. У хворих з пораненнями черевної порожнини в мікробіологічних посівах мокроти спостерігається переважання грамнегативних збудників над грампозитивними у загальній мікробіологічній структурі, що потрібно враховувати під час підбору антибіотиків, можлива необхідність приєднання фунгіцидних препаратів у зв’язку з випадками висівання грибків роду Candida. 


Вернуться к номеру