Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Чи впливає термін зберігання еритроцитарної маси на лабораторні показники

Авторы: Кувіца Ю.С., Кішко Р.М.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна
Національний військово-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь», м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. Термін зберігання еритроцитарної маси (ЕМ) залежить від консерванту та становить від 21 до 42 діб. Серед лікарів поширена думка, що термін зберігання ЕМ прямо впливає на рівень гемоглобіну та інші лабораторні показники.
Мета. Встановити зміну лабораторних показників при гемотрансфузії еритроцитарної маси залежно від терміну виготовлення на лабораторні показники.
Матеріали та методи. Виконано ретроспективний аналіз 35 карт стаціонарних хворих, яким було проведено 42 сеанси гемотрансфузії ЕМ. Залежно від тривалості зберігання ЕМ було виконано розподіл на такі групи: група 1 — із терміном зберігання ЕМ 4,7 ± 1,5 дня (7 сеансів), група 2 — 11,7 ± 1,0 дня (17 сеансів), група 3 — 19,8 ± 1,9 дня (18 сеансів). З лабораторних показників досліджувалися гемоглобін, креатинін, сечовина, загальний та прямий білірубін, аланінамінотрансфераза (АЛТ), аспартатамінотрансфераза (АСТ) та калій.
Результати. Для оцінки впливу терміну зберігання ЕМ були обрані такі лабораторні показники: різниця між рівнями гемоглобіну, креатиніну, сечовини, загального та прямого білірубіну, АЛТ, АСТ та калію до й наступного дня після проведення гемотрансфузії та при виписці. Після проведення статистичного аналізу за критерієм Краскела — Уолліса різниця між групами (рα < 0,05) була встановлена лише для показника АЛТ в першу добу після гемотрансфузії, при чому була виявлена пряма лінійна залежність між терміном зберігання ЕМ та рівнем АЛТ. При виписці дана різниця у досліджуваних групах не спостерігалася.
Висновки. Термін зберігання еритроцитарної маси не впливає на рівень гемоглобіну та більшості лабораторних показників, а зміна АЛТ є незначною та короткотривалою лише в першу добу після гемотрансфузії.


Вернуться к номеру