Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» Том 16, №3, 2020

Вернуться к номеру

Дихальна недостатність при абдомінальних пораненнях

Авторы: Лопуга Н.М., Журко М.М.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Медицина неотложных состояний

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Вступ. У структурі бойової травми зростає частка пошкоджень органів черевної порожнини. Вона коливається від 6,6 до 9 %, а за даними АТО в середньому становить 4–7 % [1]. Незважаючи на досягнення анестезіології та інтенсивної терапії, післяопераційні легеневі ускладнення залишаються основною проблемою в сучасній практиці (від 20 до 60 % у загальній структурі) і становлять 24 % усіх смертей, що відбуваються протягом перших 6 днів після операції [2]. 
Мета. Вивчити причини й ознаки виникнення дихальної недостатності (ДН) при абдомінальних пораненнях для оптимізації і покращення результатів лікування в умовах ВРІТ.
Матеріали та методи. Ретроспективно проводиться вибірка хворих з абдомінальними пораненнями (n = 30), які отримували інтенсивну терапію у ВРІТ НВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь». Виділено основні причини виникнення легеневих ускладнень: ступінь тяжкості поранення, об’єм хірургічного втручання, масивна гемотрансфузійна та інфузійна терапія, вираженість больового синдрому та загальний об’єм знеболюючих препаратів. До основної групи ввійшли 15 хворих з проявами ДН, решта пацієнтів (n = 15) не мали патологічних респіраторних проявів і входили до контрольної групи. Основні причини появи ДН у хворих 1-ї групи: тяжкість поранення (n = 13), об’єм оперативного втручання (n = 12) і масивна гемотрансфузійна терапія (n = 7). Проводиться дослідження кореляційних зв’язків між виникненням проявів дихальної недостатності та іншими факторами і причинами.
Висновки. Виявлено прямий кореляційний зв’язок між виникненням ДН та ступенем тяжкості поранення, об’ємом хірургічного втручання, масивною гемотрансфузійною терапією. Отримані результати збігаються з дослідженнями інших хірургічних центрів абдомінального профілю.
 

Список литературы

  1. Khomenko І.P., Herasymenko О.S., Halushka А.М., Каzmirchuk А.P. Peculiarities of surgical treatment of the abdominal gun-shot woundings. Klinichna khirurhiia. 2018.
  2. Arozullah A.M., Conde M.V., Lawrence V.A. Preoperative evaluation for postoperative pulmonary complications. Med. Clin. North Am. 2003. 82. 153-123.

Вернуться к номеру