Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Актуальні інфекції під час пандемії СOVID-19

Авторы: Рєзніков А.П.
Рівненська медична академія, м. Рівне, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Інфекційні хвороби залишаються актуальною проблемою не лише охорони здоров’я, але і суспільства. Цей факт став усім зрозумілим, коли весь світ охопила пандемія СOVID-19.
Мета дослідження: провести аналіз захворюваності на актуальні інфекційні хвороби населення Рівненської області за 2020 рік, під час пандемії СOVID-19.
Матеріали та методи. Застосовано методи епідеміологічного аналізу із використанням даних Рівненського обласного центру громадського здоров’я. 
Результати та обговорення. У 2020 році порівняно із 2019-м у Рівненській області відмічене зниження захворюваності на гострі кишкові інфекції встановленої етіології (на 59,3 %), у тому числі знизилась захворюваність на ротавірусний ентерит на 72,1 %.
Захворюваність на гострі кишкові інфекції невстановленої етіології знизилась на 27,9 %. Також відбулось зниження захворюваності на сальмонельоз на 73,1 %. 
Зрозуміло, що зниження захворюваності на кишкові інфекції під час пандемії COVID-19 відбулось завдяки здійсненню карантинних протипандемічних заходів, насамперед завдяки різкому зменшенню відвідувань об’єктів громадського харчування та їх періодичному закриттю, самоізоляції і збільшенню уваги до миття та дезінфеції рук.
Вважаємо, що на показники захворюваності також вплинуло і те, що у зв’язку із пандемією не всі захворілі на різні інфекційні хвороби, особливо з легкими формами, звертались по медичну допомогу. Імовірно, що й облік випадків інфекційних хвороб також не був повним.
Завдяки протипандемічним заходам, зокрема носінню масок, дотриманню дистанції та дезінфекції і миттю рук населенням, відбулось зниження захворюваності на повітряно-краплинні інфекції: зокрема, менінгококову інфекцію (до 0,4 випадку на 100 тисяч населення), туберкульоз органів дихання (до 31,3), кір (до 0,7), епідемічний паротит (до 0,7). Не було зареєстровано випадків дифтерії і краснухи.
У 2020 році в області виявлено один випадок правця. Зросла захворюваність на кашлюк на 5,7 %, що, безумовно, пов’язано із недоліками в проведенні імунопрофілактики. Захворюваність на вірусний гепатит А знаходилась на низькому рівні (1,6). Відбулось зниження захворюваності на гострі та хронічні вірусні гепатити В і С.
Висновки. Таким чином, під час пандемії СOVID-19 у Рівненській області в 2020 році порівняно із 2019 роком відбулось зниження захворюваності населення на кишкові і повітряно-краплинні інфекції та вірусні гепатити В і С, що є наслідком проведення протипандемічних заходів.


Вернуться к номеру