Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Дані променевої діагностики у хворих із новою коронавірусною інфекцією COVID-19 залежно від статі

Авторы: Трихліб В.І., Цюрак Н.Р., Бєляєва К.П., Лисенко Т.І., Єрошенко А.О., Мартинчик О.С., Черняк В.А.
Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. На сьогодні відомо, що частіше на нову коронавірусну хворобу COVID-19 хворіють особи чоловічої статі. Ця категорія хворих також частіше потрапляє до відділення реанімації та потребує кисневої підтримки. 
Мета дослідження: провести вивчення даних рентгенологічного та КТ-обстеження хворих із новою коронавірусною інфекцією COVID-19, які перебували на стаціонарному лікуванні, залежно від статі.
Матеріали та методи. Проведений аналіз даних 106 медичних карт стаціонарних хворих, які лікувались у відділеннях різних госпіталів, що розташовані в м. Києві. 106 хворим було проведено обстеження за допомогою рентгенографії та комп’ютерної томографії. Із них 32 (30,2 %) — жінки та 74 (69,8 %) — чоловіки. Із легким перебігом були 14 (13,2 %) хворих, із середньотяжким — 86 (81,1 %), тяжким — 6 (5,7 %) хворих. У всіх хворих діагноз був підтверджений за допомогою полімеразної ланцюгової реакції на РНК SARS-CоV-2 та отримані позитивні результати. Статистична обробка матеріалів дослідження проводилася за допомогою персонального комп’ютера з використанням програми Statistica. 
Результати та обговорення. Установлена така структура локалізації пневмонії при новій коронавірусній інфекції COVID-19: переважала двобічна полісегментарна локалізація — у 93 хворих (87,7 %), у нижній частці справа — у 6 осіб (5,7 %), у нижній частці зліва та полісегментарна справа — по 2 хворі (1,9 %), у середній і верхній частці справа — по 1 хворому (0,9 %), а у верхній частці зліва зовсім не було зареєстровано випадків локалізації пневмонії.
При двобічній полісегментарній локалізації спостерігається зростання частки зі збільшенням віку: 20–30 років — у 3,2 %, 31–40 років — у 11,9 %, 41–50 років — у 22,6 %, 51–60 років — у 33,3 %, понад 60 років — у 29 %. В останній віковій групі частіше реєструвалась локалізація у верхній частці справа.
Правобічна нижньодольова, правобічна верхньодольова локалізації частіше були зареєстровані в осіб віком понад 51 рік. Правобічна полісегментарна, лівобічна нижньодольова локалізації були зареєстровані переважно в осіб віком 20–30 років.
Установлено, що у хворих усіх категорій переважала двобічна полісегментарна локалізація пневмонії (у 30 (93,8 %) пацієнтів жіночої статі та 63 (85 %) — чоловічої статі (р < 0,05)).
Полісегментарна локалізація зліва була діагностована тільки в жінок — в 1 (3,1 %), у той же час полісегментарна справа була відмічена тільки в чоловіків — у 2 (2,7 %) хворих.
Серед чоловіків локалізація у верхній та середній частках справа була діагностована у 2 (по одному хворому (1,4 %)), у той же час у жінок дана локалізація пневмонії зовсім не була виявлена. 
Локалізація в нижній частці справа була в 1 (3,1 %) жінки та 5 (6,8 %) чоловіків. 
У верхній частці зліва локалізації пневмонії не було виявлено у хворих всіх категорій.
Локалізація пневмонії в нижній частці зліва була діагностована тільки в чоловіків — у 2 (2,7 %) хворих.
Висновки. Серед хворих незалежно від статі, які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу пневмонії на фоні нової коронавірусної інфекції COVID-19 із нетяжкою формою, у більшості була діагностована двобічна полісегментарна пневмонія (у 87,7 % від усіх категорій хворих і в 93,8 % пацієнтів жіночої статі та 85 % — чоловічої статі).


Вернуться к номеру