Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №2, 2021

Вернуться к номеру

Діагностика збудників деяких кліщових інфекцій у хворих із локалізованою склеродермією

Авторы: Штокайло К.Б.
Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Локалізована склеродермія (морфеа) — поліетіологічне хронічне захворювання сполучної тканини, що характеризується появою вогнищ склерозу на тлі запальних явищ (еритема, набряк) і подальшим приєднанням атрофії. Вважають, що одними з тригерних факторів розвитку захворювання є інфекції (віруси, бактерії), зокрема збудники Лайм-бореліозу, бартонельозу.
Мета дослідження: з’ясувати причетність деяких кліщових інфекцій до розвитку локалізованої склеродермії.
Матеріали та методи. Під спостереженням знаходилися 56 пацієнтів із локалізованою склеродермією віком від 18 до 74 років, які протягом 2015–2020 рр. лікувались амбулаторно та стаціонарно на базі КУТОР «Тернопільський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер». Чоловіки становили 13 осіб (23,2 %), жінки — 43 особи (76,8 %). Діагноз локалізованої склеродермії встановлювали клінічно, згідно з класифікацією МКХ-10. 
Етіологічне розшифрування Лайм-бореліозу проводили у два етапи. На першому етапі методом імуноферментного аналізу в сироватці крові 56 пацієнтів визначали специфічні антитіла IgM і IgG до антигенів комплексу B. burgdorferi s.l. Зразки крові з проміжними й позитивними результатами в тесті ELISA у подальшому досліджували методом імуноблоту. Визначали специфічні антитіла IgM і IgG одночасно до трьох видів борелій: B. burgdorferi s.s., B. garinii, B. afzelii. Розширити етіологічне розшифрування Лайм-бореліозу нам вдалося за рахунок визначених антитіл IgМ ще й до B. spielmanii. Для цього використали тест-системи EUROLINE Borrelia RN-AT adv, за допомогою яких визначали специфічні антитіла IgM до OspC антигенів одночасно чотирьох видів борелій: B. burgdorferi s.s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii (OspC Ba, OspC Bb, OspC Bg, OspC Bsp) у сироватці крові 9 пацієнтів із морфеа.
Для визначення специфічних антитіл IgG одночасно до B. quintana та B. henselae у сироватці крові 18 пацієнтів із морфеа використали метод непрямої імунофлуоресценції з тест-системами Mosaic for Bartonella henselae/Bartonella quintana (IgG), які містили мічені флуоресцеїном антигени двох видів вказаних бартонел.
Результати оцінювали в полі зору флуоресцентного мікроскопа Olympus IX70 (ок × 10, об × 10; 40) за яскраво-зеленим світінням імунного комплексу антиген/антитіло, міченого флуоресцеїном, що розміщувався переважно пренуклеарно у вигляді паличкоподібних форм. 
Виробником усіх застосованих нами тест-систем є компанія Euroimmun AG (Німеччина). 
Результати та обговорення. Аналіз результатів серологічного дослідження сироваток крові на наявність специфічних IgM і IgG за допомогою тесту ELISA показав, що позитивні або проміжні результати хоча б одного класу антитіл знайдено в 21 (37,5 %) із 56 пацієнтів із локалізованою склеродермією, із них лише IgM — у 9 (16,1 %), IgG — у 8 (14,3 %), IgM та IgG одночасно — у 4 (7,1 %). 
Підтвердити позитивні та проміжні результати методом імуноблоту вдалося у 18 (85,7 %) із 21пацієнта, які мали позитивні або проміжні результати в тесті ELISA.
При аналізі наявності специфічних антитіл класу М у сироватках крові 9 хворих на локалізовану склеродермію до OspC-антигенів одночасно чотирьох видів борелій — OspC Ba, OspC Bb, OspC Bg, OspC Bsp було виявлено позитивні результати в 3 (33,3 %) осіб, проміжні — у 2 (22,2 %), негативні — у 4 (44,5 %) пацієнтів із морфеа. 
За допомогою методу непрямої імунофлуоресценції виявлені специфічні антитіла класу G одночасно до B. quintana та B. henselae в сироватці крові 3 (16,6 %) із 18 пацієнтів із локалізованою склеродермією.
Висновок. Діагностика специфічних антитіл IgM одночасно до чотирьох видів борелій — B. burgdorferi s.s., B. garinii, B. afzelii та B. spielmanii у сироватці крові 55,5 % осіб із морфеа та специфічних антитіл IgG одночасно до бартонел B. quintana та B. henselae в сироватці крові 16,6 % хворих із локалізованою склеродермією може свідчити про можливу причетність збудників зазначених кліщових інфекцій до виникнення даної патології.


Вернуться к номеру