Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №1, 2021

Вернуться к номеру

Міждисциплінарна взаємодія лікарів у комплексному підході до лікування хворих із поліморбідними станами

Авторы: Супрунович І.М.
Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Визначною подією минулого року стало проведення ІI Українського конгресу з міжнародною участю «Інтегрована медицина та стоматологія», який був присвячений сторіччю формування стоматологічної служби в Україні та відбувся 22–23 жовтня 2020 року в м. Києві в онлайн-форматі. Пандемія гострої респіраторної хвороби в Україні та карантинні обмеження не стали на заваді об’єднанню понад 3 тисяч лікарів-стоматологів та спеціалістів навколо важливих питань взаємозалежності загальносоматичних захворювань і стоматологічного здоров’я, а також особливостей їх клінічного перебігу в порожнині рота. Наукова програма конгресу передбачала обговорення клінічних випадків та основних аспектів взаємодії стоматологів та лікарів загальної практики при веденні пацієнтів із поліморбідними станами. Загалом цікава та насичена програма конгресу включала проведення 8 симпозіумів і 2 майстер-класів.
В перший день конгресу зі словами привітання до учасників виступила президент Асоціації стоматологів України професор І.П. Мазур, яка наголосила про важливість співпраці між лікарями-стоматологами та лікарями загальної практики, адже міждисциплінарна взаємодія має цінне значення під час практичного ведення стоматологічних пацієнтів із загальною патологією.
Професор І.П. Мазур разом з професором Т.Ф. Татарчук під час симпозіуму «Здоров’я жінки: погляд з різних точок зору...» підняли питання вік-зумовлених змін здоров’я порожнини рота в жінок. Під час наступного виступу науковий співробітник відділу репродуктивного здоров’я «Центр інноваційних медичних технологій НАН України» к.м.н. О.В. Занько пояснила взаємозв’язок вагітності та стоматологічного здоров’я. Завершувала симпозіум лікар-стоматолог, к.м.н. Н.М. Юнакова, яка розповіла про вплив герпетичних уражень ротової порожнини на вади розвитку плода. 
Симпозіум «Ендокринна патологія в практиці лікаря-стоматолога» зібрав на одному майданчику головного лікаря клініки «Verum expert», ендокринного хірурга, д.м.н. М.Б. Горобейка та лікаря-стоматолога І.М. Супрунович, які під час свого виступу розповіли про те, які ендокринні патології найчастіше зустрічаються у практичній діяльності лікарів-стоматологів, та обговорили клінічні ситуації. У наступному виступі д.м.н., професор В.Я. Скиба та д.м.н., професор О.В. Скиба розповіли про особливості клінічних проявів цукрового діабету в порожнині рота.
Симпозіум «Менеджмент болю в стоматології» розпочався з доповіді професора з клінічної фармакології, д.м.н. М.В. Хайтовича про хронічний постпроцедурний біль у стоматологічних хворих. Наступним доповідачем була д.м.н., професор Н.К. Свиридова, яка розповіла про особливості лікування невралгії. Завершила симпозіум лікар-стоматолог С.В. Хлєбас із доповіддю про менеджмент болю в лікуванні ускладненого карієсу.
Симпозіум «Превенція інфекційно-запальних процесів у профілактиці стоматологічних хвороб» був завершальним етапом першого дня конгресу. Першою виступила д.м.н., професор І.П. Мазур, яка прочитала цікаву лекцію на тему ролі інфекційно-запальних процесів у розвитку стоматологічних хвороб. Важливе питання профілактики стоматологічних захворювань під час свого виступу підняла д.м.н., професор О.В. Дєньга, яка наголосила на важливості проведення профілактики карієсу та захворювань тканин пародонта в дітей. О. Куприков, керівник проєктів відділу досліджень і розробок ТМ «Лесной Бальзам» розповів про нові напрацювання в питаннях контролю мікробної біоплівки ротової порожнини. Завершувала симпозіум лікар-стоматолог С.В. Хлєбас із цікавим майстер-класом щодо нових засобів догляду за порожниною рота. 
Не менш насиченим та яскравим виявився другий день конгресу, який відкривав симпозіум «Освітні, організаційні та правові аспекти стоматологічної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я», під час якого обговорювались важливі питання формування професійної компетенції в системі безперервної освіти лікарів-стоматологів.
Головними експертами симпозіуму «Правові питання в практиці лікаря-стоматолога» були адвокат, к.ю.н., доцент Р.Ю. Гревцова, адвокат О.Ю. Юдін та адвокат О. Гришаков. Під час роботи симпозіуму ставились питання про роботу лікаря-стоматолога в умовах гострої респіраторної хвороби СOVID-19, захист лікарів від претензій пацієнтів і правові аспекти використання сучасних технологій у практичній діяльності. 
Важливе конструктивне обговорення з представниками Національної служби здоров’я України питань запровадження державних фінансових гарантій медичної стоматологічної допомоги населенню України відбулося під час симпозіуму «Організаційні питання системи надання стоматологічної допомоги», який пройшов за сприяння к.м.н. О.М. Вахненка, В.К. Солдатовова, В.Ю. Канєвської та С.В. Скульської.
Під час симпозіуму «Сучасні погляди на роль запальних процесів в патогенезі основних стоматологічних хвороб та їх вплив на організм людини» першою з доповіддю про запальні процеси в резорбції кісткової тканини та шляхи їх превенції виступила д.м.н., професор І.П. Мазур. Лікар-ревматолог, д.м.н., професор Є.Д. Єгудіна розповіла про правила й алгоритми раціонального застосування нестероїдних протизапальних препаратів. Д.м.н., професор П.В. Леоненко завершив симпозіум виступом про покроковий протокол і фармакологічний супровід сучасних методів збереження лунки та дентальної імплантації.
У другий день конгресу відбувся навчальний тренінг з оволодіння практичними навичками «Мистецтво у прямій реставрації жувальної групи зубів» під керівництвом Рашида Мамезаде, лікаря-стоматолога, експерта з естетичної та функціональної стоматології клініки «Parnas Dent», який познайомив лікарів із сучасними методами відновлення зубів з використанням фотополімерних матеріалів.
Під час конгресу професора Ірину Петрівну Мазур було урочисто нагороджено міжнародним українсько-французьким «Орденом Королеви Анни «Честь Вітчизни» на срібній зірці за сумлінне служіння Україні, за особисту мудрість і мужність, високу освіченість і культуру, толерантність, вірність обов’язку, добродійність, чесноти та вчинки високої доблесті і честі, спрямовані на благо українського народу і держави та з нагоди 1000-ліття народження Анни Ярославни — князівни Київської, королеви Франції.
Загалом глядачами конгресу стали понад 2500 лікарів-стоматологів, які висловили величезну вдячність за цікаву та насичену програму, чудову атмосферу, високий рівень організації й істотну користь даного заходу.
Таким чином, на конгресі представники різних медичних спеціальностей мали можливість поділитися знаннями, досвідом для забезпечення ефективної взаємодії й оптимізації результатів діагностики та лікування пацієнтів. Міждисциплінарна взаємодія сприяє кращому розумінню спеціалістів різного профілю, напрацюванню спільних цінностей і поваги до роботи інших фахівців. Міждисциплінарна професійна освіта лікаря-стоматолога, здобута в рамках конгресу, забезпечує набуття нових компетенцій та впровадження різних моделей спільної практики в охорону здоров’я. 
Отримано/Received 12.01.2021
Рецензовано/Revised 02.02.2021
Прийнято до друку/Accepted 15.02.2021

Список литературы

1. World Dental Federation (FDI). FDI Vision 2020: Shaping the Future of Oral Health. FDI, Geneva, Switzerland. Int. Dental. J. 2012. № 62. Р. 278-291.
2. К оптимальному стоматологическому здоровью через междисциплинарное профессиональное образование и совместную практику. Всемирная федерация стоматологов FDI. Стратегия. 2020. 2015. 65 с.
3. Мазур И.П. 1-й Украинский стоматологический конгресс: интегрируя усилия интернистов и стоматологов. Медична газета «Здоров’я України 21 сторіччя». 2019. № 6(451). С. 36-37.
4. Мазур І.П., Супрунович І.М. «Інтегрована медицина та стоматологія» — міждисциплінарна професійна освіта. Сучасна стоматологія. 2019. № 1. С. 104-105.

Вернуться к номеру