Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Імунологічний статус у хворих на хронічні дифузні захворювання печінки токсичного генезу

Авторы: Діденко В.І., Татарчук О.М., Кленіна І.А., Петішко О.П.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: оцінити імунологічний статус у хворих на хронічні дифузні захворювання печінки (ХДЗП) токсичного генезу.
Матеріали та методи. Було обстежено 50 пацієнтів із ХДЗП, які перебували на лікуванні у відділенні захворювань печінки та підшлункової залози ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України». Усі хворі були розподілені на дві групи: І група — 27 пацієнтів з алкогольною хворобою печінки (АХП), серед яких було 16 чоловіків та 11 жінок, їх середній вік становив (37,6 ± 2,4) року; ІІ група — 23 хворих із токсичним медикаментозним гепатитом (ТМГ) — 6 чоловіків та 17 жінок віком (49,2 ± 3,1) року. Контрольну групу становили 20 практично здорових людей. Субпопуляційний склад лімфоцитів визначали за допомогою моноклональних антитіл фірми «Сорбент ТМ» до молекул СD3, СD19, СD4, СD8, СD16. Мононуклеарні клітини виділяли з периферичної венозної крові пацієнтів у градієнті щільності 1,077 г/см.
Результати. У 19 (70,4 %) пацієнтів І групи та у 20 (87,0 %) хворих ІІ групи встановлено вірогідно знижений відносний вміст Т-лімфоцитів. У хворих із ТМГ медіана відносного рівня СД3+-лімфоцитів була вірогідно нижче, ніж у пацієнтів І групи. Імунна система може бути пригнічена внаслідок інтоксикації організму, а саме алкоголь (r = –0,330; р < 0,05) та токсичне ураження (r = –0,339; р < 0,05) сприяють зниженню рівня Т-лімфоцитів у обстежених хворих на ХДЗП. У 17 (63,0 %) хворих І групи та у 19 (82,6 %) пацієнтів ІІ групи спостерігали значне зниження Т-хелперної субпопуляції. Поряд із цим мало місце вірогідне зниження медіани відносних показників СD4+-лімфоцитів у І групі в 1,4 раза (р < 0,05), у ІІ групі — в 1,3 раза (р < 0,05) порівняно з контрольною групою. Слід відзначити, що у хворих ІІ групи встановлено вірогідне зниження кількості СD16+-лімфоцитів в 1,8 раза (р < 0,05) відносно групи контролю, тоді як у хворих І групи визначена тенденція до зниження його рівня. До того ж збільшення відносного та абсолютного вмісту СD22+-клітин у 1,5 раза в пацієнтів з АХП вказує на активацію гуморальної ланки імунітету, водночас у хворих ІІ групи це збільшення було невірогідне.
Висновки. У пацієнтів з медикаментозним ураженням печінки встановлено вірогідне зниження кількості Т-кілерів в 1,8 раза (р < 0,05) відносно групи контролю, тоді як у хворих на АХП визначено збільшення відносного та абсолютного вмісту СD22+-клітин, що вказує на активацію гуморальної ланки імунітету.


Вернуться к номеру