Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Клініко-експериментальне дослідження ефективності застосування бентонітової глини в комплексному лікуванні хворих на хронічний вірусний гепатит С із супутньою неалкогольною жировою хворобою печінки

Авторы: Іжа Г.М., Гуща С.Г., Заболотна І.Б.
ДУ «Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України», м. Одеса, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: вивчення ефективності внутрішнього прийому суспензії бентоніту у щурів з моделлю неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) та обґрунтування доцільності використання бентоніту в комплексному лікуванні хворих на хронічний вірусний гепатит С (ХГС) із супутньою НАЖХП.
Матеріали та методи: експериментальні, анамнестичний та клінічний, загальноклінічні, біохімічні, визначення індексу НОМА, рівня лептину та адипонектину, ультрасонографічне дослідження органів травлення, бактеріологічне дослідження калу, статистичні методи.
Результати. У білих щурів із моделлю НАЖХП застосування суспензії бентоніту з 15 по 30 добу дослідження, за даними мікроскопії, призводить до зменшення стеатозу печінки, відновленню жовчоутворення, жовчовиведення та білоксинтезуючої функції печінки. В крові встановлено обмеження патологічних метаболічних зсувів ліпідного та вуглеводного обміну (стійка тенденція до відновлення глюкози та тригліцеридів), визначено позитивну динаміку до відновлення енергозалежного трансмембранного транспорту іонів за активністю Mg2+/Са2+-АТФаз і Na+/K+-АТФаз в тканині печінки та балансу антиоксидантної системи (за активністю каталази вмістом малонового диальдегіду). За клінічними дослідженнями, обстежено 40 хворих на ХГС із супутньою НАЖХП, які завершили курс противірусної терапії (ПВТ) та були розподілені на 2 групи. 1 (контрольна) група (20 осіб) отримувала базисний комплекс лікування (дієтотерапія, що відповідала середньоземноморській дієті, режим дозованих фізичних навантажень). Хворі 2 групи додатково отримували внутрішньо препарат на основі бентонітової глини — 10 днів (1 доза 3 рази на день). Оцінку ефективності лікування проводили через місяць від початку лікування.
Висновки. Проведене лікування в обох групах супроводжувалося позитивною динамікою більшості ознак захворювання. Але суттєва перевага спостерігалась у другій групі, де було встановлено нормалізацію холестатичного та дисліпідемічного синдромів, тобто доведено вплив на патогенетичні ланки прогресування НАЖХП. Отримані результати доводять доцільність використання препарату з бентонітом у комплексному лікуванні хворих на ХГС із супутньою НАЖХП.


Вернуться к номеру