Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Оцінка проявів гіпоксичного гепатиту та порушення обміну ліпопротеїнів у щурів при експериментальному абдомінальному сепсисі

Авторы: Кавин В.О.
Івано-Франківський національний медичний університет, м. Івано-Франківськ, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: вивчити показники стану печінки, обмін ліпопротеїнів та патоморфологічні зміни печінки в умовах експериментального абдомінального сепсису. 
Матеріали та методи. Вивчено окремі біохімічні показники печінки, порушення ліпідного обміну та проведено морфологічне дослідження печінки у 15 щурів в умовах експериментального абдомінального сепсису. Для дослідження були використані щури-самці вагою 151–210 грамів. Ін’єкцією 30% калової суспензії в черевну порожнину щура був викликаний абдомінальний сепсис. Для дослідження проводився забір крові через 24 години від початку експерименту.
Результати. Як показали дослідження, вміст АлА та АсА у крові піддослідних щурів був виражено підвищеним і становив відповідно (185,3 ± 0,6) Од/л та (477,2 ± 0,3) Од/л. У трьох піддослідних щурів ці показники дорівнювали (197,4 ± 0,6) Од/л (АлА) та (501,2 ± 0,2) Од/л (АсА), що вказувало на тяжчий перебіг абдомінального сепсису. Вміст α-ліпопротеїнів (ХЛВГ) зростав та становив (1,49 ± 0,03) ммоль/л порівняно з контрольними показниками. У трьох щурів цей показник досягав (1,71 ± 0,02) ммоль/л. Вміст β-ліпопротеїнів (ХЛНГ) та тригліцеридів зростав і становив (0,29 ± 0,04) ммоль/л та (0,83 ± 0,02) ммоль/л відповідно. Вміст холестерину у щурів також зростав до (2,18 ± 0,05) ммоль/л. Вміст пре-β-ліпопротеїнів, які поряд із β-ліпопротеїнами належать до прозапальних ліпопротеїнів, зростав до (0,43 ± 0,04) ммоль/л, хоча у трьох щурів виявлено зниження вмісту холестерину до (1,85 ± 0,05) ммоль/л. При мікроскопічному дослідженні зразків печінки її строма та паренхіма набряклі. В паренхімі печінки експериментальних щурів були виявлені незначні крововиливи. Вени печінки були повнокровні та розширені. Міжклітинні простори розширені. Гепатоцити були з ознаками зернистої та вакуольної дистрофії, їх цитоплазма просвітлена через набряк, спостерігається зменшення кількості та передоболонкової конденсації хроматину, що було характерним для трьох щурів із вираженим перебігом абдомінального сепсису та вказувало на розвиток гіпоксичного гепатиту.
Висновки. В умовах експериментального абдомінального сепсису виникають порушення печінки, що призводять до розвитку гіпоксичного гепатиту. Ці порушення проявляються змінами показників стану печінки, вмісту ліпопротеїнів та мікроскопічними змінами гепатоцитів. 


Вернуться к номеру