Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал "Гастроэнтерология" Том 55, №2, 2021

Вернуться к номеру

Хірургічне лікування гриж стравохідного отвору діафрагми в поєднанні зі стравоходом Барретта

Авторы: Шевченко Б.Ф., Пролом Н.В., Бабій О.М., Тарабаров С.О., Зеленюк О.В.
ДУ «Інститут гастроентерології НАМН України», м. Дніпро, Україна

Рубрики: Гастроэнтерология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Мета: підвищення ефективності хірургічного лікування хворих із ГСОД у поєднанні зі стравоходом Барретта шляхом розробки нового способу хірургічної корекції неспроможності фізіологічної кардії.
Матеріали та методи. У відділі хірургії органів травлення Державної установи «Інститут гастроентерології НАМН України» в 2020–2021 рр. проведено дослідження у 56 хворих на ГСОД, серед яких аксіальні ГСОД виявлено у 42 (75,0 %) (І тип); параезофагеальні ГСОД — у 6 (10,7 %) (ІІ тип), змішані ГСОД — у 8 (14,3 %) (ІІІ тип) (код за МКХ-10 — К44.). Діагноз було встановлено за допомогою езофагогастродуоденоскопії (з режимом NBI, високим розрішенням HD), рентгенологічного дослідження, гістологічного дослідження, манометрії. 
Результати. Після підтвердження діагнозу ГСОД у поєднанні зі стравоходом Барретта у 3 (5,4 %) пацієнтів було проведено двохетапне лікування, де першим етапом було виконано аргоноплазмову коагуляцію зміненої слизової стравоходу, другим етапом — антирефлюксні оперативні втручання: усунення ГСОД та відновлення надлишкового розширення стравохідного отвору діафрагми внаслідок крурорафії або сітчастих трансплантатів з корекцією антирефлюксної функції НСС за рахунок фундоплікації, корекції кута Гіса, забезпечення вільного антеградного пасажу їжі. За новою методикою прооперовано 11 (19,6 %) пацієнтів, що забезпечує надійне відновлення фізіологічної кардії та збереження анатомічних взаємовідносин діафрагми і зони стравохідно-шлункового переходу та включає крурорафію й гастроплікацію.
Висновки. Запропонований двохетапний спосіб хірургічного лікування хворих із ГСОД у поєднанні зі стравоходом Барретта є високоефективним. Застосування запропонованого способу забезпечує усунення видимих через звичайний ендоскоп патологічних змін СО стравоходу, надійне відновлення фізіологічної кардії та збереження анатомічних взаємовідносин діафрагми і зони стравохідно-шлункового переходу. В післяопераційному періоді запропонований спосіб хірургічного лікування зменшує вірогідність розвитку рецидиву неспроможності фізіологічної кардії, виникнення дисфагії та рецидиву захворювання.


Вернуться к номеру