Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Артериальная гипертензия» Том 14, №4, 2021

Вернуться к номеру

Рівні артеріального тиску та ризик геморагічного інсульту в пацієнтів з фібриляцією передсердь, які приймають пероральні антикоагулянти: результати бази даних The Swedish Primary Care Cardiovascular Database of Skaraborg

Reference: Bager J.E., Hjerpe P., Schiöler L., Bengtsson Boström K., Kahan T., Ödesjö H., Jood K., Hasselström J., Ljungman C., Manhem K., Mourtzinis G. Blood pressure levels and risk of haemorrhagic stroke in patients with atrial fibrillation and oral anticoagulants: results from The Swedish Primary Care Cardiovascular Database of Skaraborg. J. Hypertens. 2021 Aug 1. 39(8). 1670-1677.
Мета. Оцінити ризик геморагічного інсульту згідно з різними рівнями вихідного середнього артеріального тиску (САТ) в популяції пацієнтів з артеріальною гіпертензією (АГ) на рівні первинної ланки надання медичної допомоги, з фібриляцією передсердь (ФП) та тих, які нещодавно розпочали прийом пероральних антикоагулянтів (ПАК).
Методи. Дослідники відібрали дані 3972 пацієнтів з АГ, ФП і нещодавно розпочатим прийомом ПАК у базі даних The Swedish Primary Care Cardiovascular Database of Skaraborg. Пацієнти проходили обстеження з 1 січня 2006 року до першої події геморагічного інсульту, смерті, припинення прийому ПАК або до 31 грудня 2016 року. Автори проаналізували взаємозв’язок між різними рівнями САТ і частотою геморагічного інсульту за допомогою багатоваріантної моделі регресії Кокса та побудували графік відношення ризиків як функцію САТ з обмеженим кубічним сплайном із 130 мм рт.ст.
Результати. Під час спостереження було виявлено 40 випадків геморагічного інсульту. Рівень САТ на початку спостереження в діапазоні 145–180 мм рт.ст. асоціювався зі збільшенням понад удвічі ризику геморагічного інсульту порівняно з рівнем САТ 130 мм рт.ст.
Висновок. У цій когорті пацієнтів з АГ і ФП на рівні первинної ланки надання медичної допомоги було продемонстровано, що при вихідному рівні САТ у діапазоні 145–180 мм рт.ст. до початку прийому ОАК ризик геморагічного інсульту був вищим понад удвічі порівняно з рівнем САТ 130 мм рт.ст. Це свідчить про те, що зниження САТ < 145 мм рт.ст. до початку прийому ОАК може знизити ризик геморагічного інсульту в пацієнтів з АГ та ФП.


Вернуться к номеру