Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

6-й Національний український стоматологічний конгрес «Інноваційні технології в стоматології»

Авторы: Супрунович І.М., Хлєбас С.В.
Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати


Резюме

Впровадження інноваційних технологій у стоматологію, розвиток стоматологічної галузі як науки не лише призводить до зміни підходів до діагностики та лікування захворювань, значного покращення результатів та якості життя пацієнтів, але й обумовлює безперервне навчання лікарів-стоматологів. Громадська організація «Асоціація стоматологів України» провела 6-й Національний український стоматологічний конгрес «Інноваційні технології в стоматології», який спрямований на підвищення професійної компетентності лікарів-стоматологів.

The introduction of innovative technologies in dentistry, the development of the dental industry as a science not only leads to a change in approaches to the diagnosis and treatment of diseases, a significant improvement in the results and quality of life of patients but also induces continuous training of dentists. The NGO “Ukrainian Dental Association” held the 6th National Ukrainian Dental Congress “Innovative technologies in dentistry”, which aims to increase the professional competence of dentists.


Ключевые слова

стоматологія; безперервний професійний розвиток; конгрес

dentistry; continuous professional development; congress

22–23 жовтня 2021 року в м. Києві відбувся 6-й Національний український стоматологічний конгрес «Інноваційні технології в стоматології», проведення якого було присвячено 65-річчю об’єднання стоматологів України у Республіканське наукове товариство стоматологів України, а згодом й Асоціацію стоматологів України (АСУ). Загалом дводенна програма конгресу включала проведення 8 симпозіумів, юридичної академії стоматолога, 2 майстер-рингів для молодих спеціалістів у галузі стоматології та майстер-класу для лікарів.
Конгрес розпочався показом документального фільму «Стоматологія України: історичні нариси», в якому було показано шлях становлення стоматології як науки в Україні [2]. Зі словами привітання та побажаннями успішної та плідної роботи учасникам конгресу виступили президент «Асоціації стоматологів України», професор І.П. Мазур, проректор з наукової роботи НУОЗ України, професор Н.О. Савичук, член-кореспондент НАМН України, професор В.О. Маланчук, директор ДУ «Інститут стоматології та щелепно-лицевої хірургії НАМН України», член-кореспондент НАМН України, професор С.А. Шнайдер та координатор групи експертів МОЗ України, віцепрезидент ГО «Асоціація стоматологів України» О.М. Вахненко (рис. 1–4).
У рамках 6-го Національного українського стоматологічного конгресу «Інноваційні технології в стоматології» за досягнення в розвитку стоматології України, успіхи в організації та наданні висококваліфікованої медичної та стоматологічної допомоги, значні досягнення в розвитку освіти, успіхи у професійній підготовці висококваліфікованих медичних і стоматологічних кадрів, вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової науки, з нагоди святкування 65-ї річниці об’єднання стоматологів України відбулось нагородження орденом Святої Аполлонії проректора з наукової роботи Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, віцепрезидента АСУ професора Н.О. Савичук, викладача Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, к.м.н. С.В. Хлєбас, лікаря-стоматолога В.К. Солдатова та лікаря-стоматолога О.М. Бурія. Під час Національного українського стоматологічного конгресу «Інноваційні технології в стоматології» регент Європейської секції International College of Dentists С.В. Радлінський вручив Л.О. Філіппенковій сертифікат про членство в стоматологічній міжнародній асоціації.
Науково-практичну частину конгресу розпочав симпозіум «Сучасні технології в діагностиці, профілактиці та лікуванні стоматологічних хворих», під час якого професор І.П. Мазур розповіла про мікробіом порожнини рота, а лікар-стоматолог М.К. Білоус повідомила про вплив мікробіому на організм людини. Про антибіотикотерапію у пацієнтів з поліфармацією під час свого виступу розповів професор М.В. Хайтович. К.м.н. С.В. Хлєбас у своїй доповіді розкрила питання превенції та лікування больового синдрому при деструктивних процесах у періапікальній ділянці, а професор П.В. Леоненко розповів про сучасні алгоритми лікування в хірургічній стоматології. Лікар-стоматолог О.С. Кирманов поділився особливостями проведення відбілювання зубів і продемонстрував клінічні випадки (рис. 5, 6).
Науково-практичний симпозіум «Біль та скронево-нижньощелепні розлади» відкрила доповідь професора І.Ю. Головач, яка розповіла про алгоритми лікування патології суглобів і проведення диференціальної діагностики. Про диференціальну діагностику больового синдрому у стоматологічній практиці та сучасні методи лікування під час свого виступу розповіла професор І.П. Мазур, а к.м.н. В.В. Вовк поділилася своїми науковими здобутками про цервіко-краніомандибулярні розлади (рис. 7).
Під час науково-практичного симпозіуму «Сучасні аспекти клінічної пародонтології», проведення якого було присвячено заснуванню в Україні професії лікаря-пародонтолога, професор Г.Ф. Білоклицька розповіла про невирішені питання сучасної класифікації захворювань тканин пародонта. Професор О.В. Копчак під час свого виступу зробила акцент на нехірургічних методах лікування генералізованого пародонтиту, а д.м.н., доцент О.І. Годована наголосила про важливість проведення медикаментозної підтримки в лікуванні захворювань тканин пародонта. Г.Ф. Ніконова розповіла про вплив надмірної ваги на виникнення й розвиток захворювань пародонта. У своїй доповіді Д.В. Ємельянов повідомив про стан пародонта хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки, а Г.М. Мельничук — про механізми розвитку генералізованого пародонтиту, коморбідного із хворобами печінки. Про застосування гіалуронової кислоти, PRP-терапії, автомезоконцентрату та фібробластів у регенеративній пародонтології під час свого виступу розповіла Н.С. Марченко. Своїми науковими напрацюваннями на тему прогностичної значимості поліморфних варіантів і комбінацій генів MMP20, KLK4 і ENAM у розвитку карієсу та ерозій зубів у молоді із компрометованим пародонтом поділилася Н.І. Турянська. Доповіді І.Ю. Поповіч про особливості дентальної імплантації у пародонтологічних пацієнтів і М.В. Савченка про особливості проведення дентальної імплантації у пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою завершили симпозіум (рис. 8).
Під час юридичної академії стоматолога, наприкінці першого дня конгресу, Київським медико-правовим кластером і юридичною компанією «Конкордія» за сприяння Асоціації стоматологів України було започатковано курс для лікарів-стоматологів «Право на захисті лікаря-стоматолога та керівника стоматологічного закладу», а також підписано договір на його проведення. Під час свого виступу медичний адвокат, к.ю.н., доцент Р. Гревцова розповіла про конфліктні ситуації у стоматологічній практиці та їх «юридичну профілактику і лікування», а адвокат О. Юдін поділився рекомендаціями, як захиститись під час публічного конфлікту. Медичний юрист С. Форкош розповіла про мінімізацію ризиків для медичного бізнесу при конфлікті з пацієнтом, а лікар-стоматолог А. Пожевілова наголосила про важливість безперервного професійного розвитку лікарів-стоматологів з юридичних питань (рис. 9).
Під час першого дня конгресу в аудиторному форматі відбувся майстер-ринг для молодих спеціалістів у галузі стоматології з реставрації бічної групи зубів, який провів сертифікований тренер компанії Dentsply Sirona і практикуючий лікар-стоматолог Дмитро Неліпа. Молоді лікарі мали змогу вдосконалити свої практичні навички під час роботи на моделях, отримати рекомендації та корисні поради при проведенні прямої реставрації. Найкращі роботи були оцінені почесним журі на чолі з гуру реставраційної стоматології С.В. Радлінським і відзначені нагородами. Учасники майстер-рингу висловили слова подяки організаторам даного заходу та членам журі за можливість отримання нових знань і мотивацію на подальший розвиток, а також відмітили дружню атмосферу заходу, адже саме в таких умовах навчання проходить легко й цікаво (рис. 10–12) [3, 6].
Другий день конгресу розпочався з симпозіуму «Регламентація роботи лікаря-стоматолога в умовах впровадження реформи медичної допомоги в Україні», під час якого к.м.н., доцент О.М. Вахненко підняв питання про стан нормативно-правової бази, що регулює діяльність лікаря-стоматолога. Лікар-стоматолог В.К. Солдатов розповів про взаємовідносини стоматологічної служби з Національною службою здоров’я України, а професор О.В. Деньга доповіла про профілактичну складову та її організацію в роботі лікарів-стоматологів. С.В. Скульська повідомила про місце стоматологічної допомоги в системі медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти, а заввідділу Державного експертного центру МОЗ України О.І. Гуленко під час свого виступу розповіла про медико-технологічні документи в системі медичної стоматологічної допомоги. Завершував симпозіум виступ к.м.н., доцента О.М. Вахненко, який підняв питання про стан кадрового складу лікарів стоматологічного профілю України (рис. 13) [2, 3].
Науково-практичний симпозіум «Інновації в стоматології» розпочався з доповіді заслуженого лікаря України, к.м.н. С.В. Радлінського, який розповів про біоміметичну концепцію кольору реставрацій. На точках «болю» прямої реставрації та шляхів їх уникнення під час свого виступу зробила акцент к.м.н., доцент Н.М. Юнакова. Питання медикаментозного сну у дітей підняла лікар-стоматолог Тетяна Савченко, а к.м.н. М.В. Слободяник розповіла про особливості проведення орто-періо-лікування. Завершальним виступом симпозіуму стала доповідь лікаря-стоматолога О.М. Бєлікова про міфи і легенди стоматології (рис. 14, 15) [5].
Міжнародне експертне засідання країн Східної Європи з питань профілактики в стоматології розпочалося з виступу професора О.В. Деньги, яка розповіла про основні показники здоров’я порожнини рота в Україні. Професор І.П. Мазур виступила з доповіддю про стоматологічне здоров’я та взаємозв’язок з профілактикою основних неінфекційних захворювань людини. Професор Білоруського державного медичного університету Т.М. Манак під час свого виступу розповіла про перспективи сучасної ендодонтії в покращенні стоматологічного здоров’я населення. Зі словами вітання учасникам конгресу виступив д.м.н., професор, декан стоматологічного факультету, завідувач кафедри терапевтичної стоматології Єреванського державного медичного університету імені М. Гераци, президент Вірменської стоматологічної асоціації Л.К. Єсаян та виразив надію на подальшу співпрацю. Професор Л.К. Єсаян та к.м.н., доцент В.Ю. Азатян поділилися своїми науковими досягненнями на тему стоматологічного статусу пацієнтів при HCV, HBV та ВІЧ-інфекції. К.м.н. С.В. Хлєбас повідомила про можливості інноваційних засобів для ідеального здоров’я ротової порожнини, а Є. Арапочкінс розповів про цифрові технології для допомоги лікарю-стоматологу в питаннях профілактики основних стоматологічних хвороб [1].
Під час науково-практичного симпозіуму «Сучасні протоколи діагностики, лікування та профілактики захворювань слизової оболонки порожнини рота» д.м.н., професор Н.В. Гасюк у своїх виступах підняла питання предракових станів і діагностики захворювань слизової оболонки порожнини рота у пацієнтів, які перенесли СOVID-19, а к.м.н. Л.Ф. Горзов розповіла про прояви СOVID-19 у порожнині рота. Професор О.В. Клітинська під час свого виступу повідомила про лікування стоматитів у дітей, а д-р мед. наук О.В. Гармаш розкрила питання гіпопластичних процесів у тканинах порожнини рота. Доцент Л.В. Корнієнко розповіла про багатоформну ексудативну еритему та правильну тактику лікування. Лікар-стоматолог В. Ротт під час своєї доповіді підняв питання дигітальної стоматології та європейських стандартів лікування [4, 6].
Питання сучасних заходів дезінфекції в системі профілактики інфекцій у медичних закладах стоматологічного профілю під час завершального симпозіуму конгресу з питань організації та управління стоматологічною практикою «Інфекційна безпека в стоматологічній практиці» підняла у своїй доповіді лікар-епідеміолог В.Д. Малюга, а к.м.н., доцент Л.О. Кондратюк розповіла про роль хронічних вірусних гепатитів В та С в стоматологічній практиці.
З метою відзначення видатних учених, лікарів, організаторів охорони здоров’я, громадських діячів, колективів співробітників за інноваційну діяльність, значний внесок у розвиток освіти, науки й практики та з нагоди святкування 65-ї річниці утворення стоматологічного об’єднання України 22–23 жовтня 2021 року в рамках 6-го Національного українського стоматологічного конгресу «Інноваційні технології в стоматології» відбулось нагородження науковців і лікарів-стоматологів почесною відзнакою ГО «Асоціація стоматологів України» «За інновації в стоматології». Почесною відзнакою «За інновації в стоматології» було нагороджено професора Г.Ф. Білоклицьку, професора Н.В. Гасюк, представництво компанії Dentsply Sirona в Україні (відзнаку вручено Оксані Докашенко), лікаря-стоматолога Д.П. Неліпу, лікаря-стоматолога С.В. Радлінського, лікаря-стоматолога, к.м.н., доцента Н.М. Юнакову, лікаря-стоматолога, к.м.н. М.В. Слободяник, лікаря-стоматолога, к.м.н. В.Г. Климентьєва та лікаря-стоматолога О.М. Белікова.
Яскравою подією другого дня конгресу стало проведення двох практичних заходів: майстер-рингу для молодих спеціалістів і майстер-класу для лікарів. Сертифікований тренер компанії 3М, практикуючий лікар-стоматолог Андрій Жуйков для молодих спеціалістів провів майстер-ринг щодо основних секретів протетичної стоматології. Досить інформативною та цікавою була практична частина, під час якої учасники змогли спробувати різні типи відбиткових мас і різні способи отримання відбитків. Під час неформального спілкування учасники із захопленням ділились своїми враженнями від нових знань. Майстер-клас для лікарів провела доцент НУОЗ України імені П.Л. Шупика Наталія Юнакова, під час якого розповіла про сучасну концепцію ендодонтичного лікування. Учасники майстер-класу змогли вдосконалити свої практичні навички, попрацювати ендодонтичними інструментами та ендомотором на моделях. Даний захід вийшов дуже насиченим та інформативним: лікарі-стоматологи могли поділитись своїм досвідом, а також обговорити питання та труднощі, що виникають під час їх практичної діяльності [5].
За безпосередньою участю молодих вчених проводиться кожний Національний український стоматологічний конгрес. Громадська організація «Асоціація стоматологів України» на чолі з президентом І.П. Мазур підтримує молодих вчених на їх шляху становлення молодими науковцями, а також сприяє розширенню взаємодії між молодими вченими України у стоматологічній галузі, обміну знаннями, науковим і практичним досвідом, значному поширенню результатів молодих науковців. Цього року під час науково-практичного симпозіуму молодих вчених і лікарів молоді вчені закладів вищої освіти нашої країни та молоді лікарі мали можливість надати свої наукові досягнення у вигляді електронних презентацій. Усього було подано 17 стендових доповідей на актуальні та цікаві теми стоматології. 
Загалом конгрес пройшов у дружній і колегіальній атмосфері. Учасники конгресу мали змогу поставити запитання лекторам в онлайн-чаті та отримати змістовні відповіді. Слухачі конгресу відмітили високий професійний рівень доповідачів і важливість піднятих у доповідях тем. Незважаючи на цей непростий час, учасники висловили захоплення та вдячність за високий рівень організації даного заходу, а також сподівання на проведення наступних зустрічей в аудиторному форматі. 
 
Отримано/Received 26.10.2021
Рецензовано/Revised 02.11.2021
Прийнято до друку/Accepted 05.10.2021

Список литературы

1. Мазур И.П., Есембаева С.С., Шевченко О.В. Cотрудничество стоматологов стран Восточной Европы. Oral and General Health. 2021. № 1(2). С. 8-17. 
2. Мазур І.П., Вахненко О.М. Сторіччя української стоматології: здобутки та сучасні виклики. Українські медичні вісті. 2020. Т. 12. № 1(84). С. 70-76. 
3. Мазур І.П. Про стан та перспективи стоматологічної допомоги в Україні. Современная стоматология. 2017. № 2(86). С. 69-71.
4. Мазур І.П., Супрунович І.М. Інтегрована медицина та стоматологія — міждисциплінарна професійна освіта. Сучасна стоматологія. 2019. № 1. С. 104-105.
5. Павленко О.В., Мазур І.П., Ступницька О.М. Запровадження міжнародних стандартів якості післядипломної підготовки лікарів-стоматологів. Современная стоматология. 2012. № 2(61). С. 142-144. 
6. Супрунович І.М. Міждисциплінарна взаємодія лікарів у комплексному підході до лікування хворих із поліморбідними станами. Oral and General Health. 2021. № 1. С. 45-47.

Вернуться к номеру