Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Кореляція телерентгенографічних показників розташування зубів з параметрами верхньої та нижньої щелеп в українських юнаків і дівчат з ортогнатичним прикусом

Авторы: Ваховський В.В., Шінкарук-Диковицька М.М.
Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова, м. Вінниця, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. У сучасній стоматології цефалометрія займає надвагоме місце в діагностиці, служить інструментом для дослідження як єдиного зуба, так і щелепи взагалі, при цьому даючи змогу оцінити взаємозв’язки кісток і зубних компонентів. Після отримання телерентгенографічного знімка в боковій проєкції використовуються орієнтири (точки, лінії, кути) для отримання розмірних характеристик і різноманітних параметрів, які й будуть допомагати в подальшій діагностиці, складанні плану лікування та прогнозуванні результатів. Але численні способи інтерпретації даних після проведення цього дослідження служать поштовхом для створення авторських методик оцінки. Результати дослідження за різними методиками свідчать про те, що існує взаємозв’язок параметрів залежно від типу обличчя, статі, віку, етнічної приналежності, типу будови кісток, характеристик мозкового черепа. Наявність багатьох авторських методик створює передумови для подальших досліджень саме в Україні, для українського населення.
Мета дослідження: встановити в українців (юнаків і дівчат), які мали ортогнатичний прикус, особливості кореляції телерентгенографічних параметрів розташування зубів при використанні методики Sassouni з параметрами щелеп і розташування зубів.
Матеріали та методи. У дослідженні взяли учать 125 українців юнацького віку: 49 юнаків від 17 до 21 року та 76 дівчат від 19 до 20 років, які мали ортогнатичний прикус. Усім їм було проведено телерентгенографію в боковій проєкції за допомогою дентального комп’ютерного томографа «Veraviewepocs 3D Morita». З використанням програмного забезпечення «OnyxCeph³™» було виконано цефалометричне дослідження за модифікацією методики V. Sassouni. Показники розділили на 2 групи. До першої групи увійшли зубощелепні показники зі сформованим скелетом, яким можливе проведення хірургічного лікування, до другої — показники положення окремих зубів щодо один одного, профілю м’яких тканин та скелетних структур. Оцінка взаємозв’язків проведена за допомогою методу Спірмена в пакеті Statistica 6.0.
Результати та обговорення. При аналізі взаємозв’язків параметрів показників першої і другої груп за методикою Sassouni в українців юнацького віку встановлені вірогідні множинні кореляції в усіх випадках середньої сили (r = від 0,23 до 0,56), відстані Pos-Inc із відстанями Max-Mand, Max-Bas, Mand-Pos та Pos-Mol із відстанями Pos-Gon, Max-Pos, Mand-Pos. У юнаків визначено 6 зв’язків із 14 можливих (42,8 %), у дівчат — також 6 (42,8 %). У юнаків усі вони середньої сили, прямі, у 35,7 % дівчат — прямі, середньої сили і в 7,1 % із 42, 8 % можливих — прямі, слабкі.
Висновки. Під час дослідження встановлена кореляція телерентгенографічних параметрів верхньої та нижньої щелеп із параметрами розташування зубів у зубній дузі, що визначені за методом Sassouni. Це в подальшому допоможе обґрунтовано підходити до діагностики та планування лікування. Прояви статевого диморфізму при використанні методики Sassouni серед українців юнацього віку не виявлені.


Вернуться к номеру