Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Дослідження стоматологічних ускладнень та їх профілактики у хворих на рак молочної залози й рак легень у Запорізькій області

Авторы: Філон А.М.
Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. Актуальним є вивчення впливу хіміотерапевтичного лікування на розвиток стоматологічних ускладнень.
Мета роботи: проаналізувати дані пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями молочної залози та легень, дослідити структуру стоматологічних ускладнень до та після хіміотерапевтичного лікування, визначити ефективність проведеної стоматологічної профілактики.
Матеріали та методи. Обстежено 60 хворих на рак чоловіків і жінок, які отримували хіміотерапевтичне лікування в медичному центрі ONCOLIFE (м. Запоріжжя). Усі респонденти були розподілені на групи за онкологічними захворюваннями: першу групу становили 30 хворих на рак легень, другу — 30 хворих на рак молочної залози, третю (контрольну) групу — 30 осіб, які не страждають від онкологічного захворювання. Результати досліджень оброблені сучасними статистичними методами аналізу на персональному комп’ютері з використанням пакета програм Statistica 13.
Результати. Виявили, що до початку хіміотерапевтичного лікування стоматологічні ускладнення мали 70 % пацієнтів із раком легень, 66,7 % пацієнтів із раком молочної залози, 70 % осіб без онкологічних захворювань, тобто не було статистично значущої різниці між групами (p > 0,05). У всіх групах за результатами профілактики спостерігалось покращення, яке було статистично значущим за критерієм Вілкоксона. Хоча різниця між групами була статистично значущою за критерієм Краскела — Уолліса (p < 0,05) і спостерігалась статистично значуща різниця між пацієнтами з раком легень і раком молочної залози за критерієм Манна — Уїтні, проте практично зрівнялись показники в групі з раком молочної залози та групі без онкологічних захворювань (p > 0,05), що свідчить про ефективність проведеної стоматологічної профілактики.
Висновки. Онкологічні пацієнти, які отримують протипухлинне хіміотерапевтичне лікування, знаходяться у зоні ризику виникнення певних стоматологічних ускладнень, таких як мукозит, ксеростомія, диcгевзія тощо. Пацієнти з поганим станом здоров’я ротової порожнини, з незадовільною гігієною порожнини рота, наявністю карієсу та його ускладнень, наявністю некоректних ортопедичних конструкцій з більшою ймовірністю можуть отримати стоматологічні ускладнення під час хіміотерапевтичного лікування. 


Вернуться к номеру