Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Стандартизація надання стоматологічної допомоги як складова успішної клінічної практики

Oral and General Health Том 2, №3, 2021

Вернуться к номеру

Обґрунтування застосування методики ремінералізуючої терапії в комплексному лікуванні початкового карієсу

Авторы: Шкляр Х.
Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України, м. Тернопіль, Україна

Рубрики: Стоматология

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Актуальність. На сьогодні початковий карієс зубів і його ускладнення залишаються однією з актуальних проблем у дитячій стоматології. Дослідження свідчать про те, що поширеність карієсу зубів у дітей сягає 72,3–95 % при інтенсивності 2,9–6,5 зуба. З огляду на таку величину патологій твердих тканин зубів каріозної етіології існує потреба у постійному розробленні та вдосконаленні методів ранньої діагностики, первинної профілактики та ефективного лікування даного захворювання. 
Мета дослідження: удосконалення лікування та профілактики початкового карієсу в дітей шляхом застосування методики ремінералізуючої терапії. 
Матеріали та методи. Проведене дослідження зон демінералізації твердих тканин тимчасових і постійних зубів у дітей при початковому карієсі. А також застосування профілактичних комплексів щодо використання засобів екзогенної й ендогенної профілактики з урахуванням інтенсивності початкового карієсу зубів. 
Результати та обговорення. На підставі основного і системного аналізу фізичних, біохімічних, імунологічних, мікробіологічних даних уведена нова схема щодо профілактики карієсу зубів у дітей. У даній роботі буде проведений комплекс профілактичних заходів, призначених для лікування початкового карієсу. Буде узагальнена клініко-лабораторна картина стану порожнини рота, зокрема твердих тканин зубів у дітей. 
Висновки. Дана тема має багато наукових досягнень щодо вивчення особливостей початкового карієсу. Проблема початкового карієсу є надзвичайно актуальною та посідає перше місце серед населення, тому що пацієнтів з таким захворюванням стає все більше. В роботі планується особливий підхід щодо клініко-лабораторного обґрунтування та розроблення комплексу диференційованих профілактичних заходів, спрямованих на підвищення карієсрезистентності емалі. Практичні рекомендації для пацієнтів щодо особистої гігієни, а також позитивні результати проведених досліджень будуть впроваджені в роботу лікаря-стоматолога та в навчальний процес на профільних кафедрах закладів вищої освіти України.


Вернуться к номеру