Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Журнал «Актуальная инфектология» Том 9, №4, 2021

Вернуться к номеру

Вплив обмежувальних антиковідних заходів на поширеність кишкових гельмінтів та найпростіших

Авторы: Шагінян В.Р., Данько О.П., Фільчаков І.В., Сопіль Г.В., Дяченко О.П., Ясеновий С.П.
ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», м. Київ, Україна

Рубрики: Инфекционные заболевания

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати

Інтенсивне поширення інфекції, викликаної SARS-CoV-2 (COVID-19), змусило всі країни вжити жорстких заходів, спрямованих на деконтамінацію предметів оточуючого середовища шляхом широкого використання антисептиків, фізичних методів дезінфекції тощо. Крім того, були значно підвищені вимоги до особистої гігієни; значна частина населення, прислухавшись до рекомендацій фахівців, почала використовувати рукавички, надавати більшу увагу обробці продуктів до споживання. Всі ці заходи могли вплинути на переривання фекально-орального механізму передачі збудників, у першу чергу, кишкових інфекцій та інвазій. У той самий час слід зважати на можливе зниження реєстрованих випадків кишкових інфекцій та інвазій внаслідок зосередження закладів, які надають медичну допомогу, на питаннях COVID-19.
Мета: оцінити можливий вплив епідемії SARS-CoV-2 на поширеність кишкових інфекцій та інвазій в Україні.
Матеріали та методи. Проведено аналіз галузевих статистичних звітних форм МОЗ України: ф. № 2 «Звіт про окремі інфекції і паразитарні захворювання» (річна) та ф. № 40-здоров «Звіт про роботу санітарно-епідеміологічної (дезінфекційної, протичумної) станції», розділ «Паразитологія» за 2019 і 2020 рр. Аналізувались показники захворюваності на гельмінти (аскаридоз та ентеробіоз), які переважають у структурі паразитарної захворюваності; найпростіші — Giardia lamblia та Blastocystis spp. Також проведено зіставлення результатів власних обстежень на кишкові гельмінти та найпростіші у період дії карантинних обмежень (березень 2020 р. — березень 2021 р.) та за аналогічний попередній період (лютий 2019 р. — лютий 2020 р.). Обстежувані за ці періоди групи населення були представлені переважно дорослими та не відрізнялися за показаннями до обстеження: направлення лікарів на паразитологічне обстеження або обстеження з профілактичною метою, проведене за бажанням пацієнтів. Паразитологічне обстеження проводили з використанням концентрації фекалій флотаційним методом за Фюлеборном. Для виявлення кишкових найпростіших готували нативні та забарвлені розчином Люголю мазки. У період карантинних обмежень нами було обстежено 419 осіб, у попередній аналогічний період — 617 осіб.
Результати. За статистичними даними МОЗ, захворюваність на аскаридоз та ентеробіоз поступово знижується протягом останніх років, найбільш помітно зниження захворюваності на ентеробіоз — з 137,5 на 100 тис. населення у 2016 р. до 77,1 на 100 тис. населення у 2019 р. Якщо співвідношення захворюваності на ентеробіоз та аскаридоз становило у 2016 р. 1,4, то у 2019 р. показники захворюваності вирівнялися. У 2020 р. відбулося значне зниження захворюваності як на аскаридоз (у 1,8 раза порівняно з 2019 р.), так і на ентеробіоз (у 2,1 раза), при цьому вперше показники захворюваності на ентеробіоз були нижчими, ніж на аскаридоз. Захворюваність на зазначені гельмінтози реєструється переважно серед дітей, при цьому зниження захворюваності, особливо на ентеробіоз, є свідченням підвищення рівня особистої гігієни. Щодо захворюваності на лямбліоз, то вона знизилась майже у два рази порівняно з 2019 р. (10,8 та 20,7 на 100 тис. населення відповідно). Теж саме спостерігається і при бластоцистній інвазії: у 2019 р. показник становив 2,7 на 100 тис. населення, у 2020 р. — 1,2 на 100 тис. населення. Слід зазначити, що це відбувалося на тлі зниження кількості проведених паразитологічних обстежень. У 2019 р. всього було проведено 7 479 445 обстежень, у 2020 р. — 4 447 233, тобто менше на 3 млн. За власними даними, кількість проведених паразитологічних досліджень у період карантинних обмежень зменшилась порівняно з попереднім аналогічним періодом з 617 до 419, тобто на 32,1 %. Можна припустити, що, зважаючи на певні труднощі, пов’язані з обмежувальними заходами, за обстеженням будуть звертатися переважно особи за умов крайньої необхідності. Але серед обстежених осіб зменшилась кількість позитивних результатів виявлення кишкових гельмінтів та деяких найпростіших. Так, за період з лютого 2019 р. по лютий 2020 р. яйця гостриків було виявлено у 6 осіб (1,0 %), яйця аскарид — також у 6 (1,0 %), лямблії виявлені у 2 осіб (0,3 %), Blastocystis spp. — у 139 (22,5 ± 1,7) %. У період із березня 2020 р. по березень 2021 р. ці показники зменшились: яйця гостриків виявлені не були, яйця аскарид — у 2 рази рідше (у двох осіб — 0,5 %), лямблії — в 1 особи (0,2 %). Водночас частота виявлення Blastocystis spp. становила (27,2 ± 2,2) %. Зазначені показники статистично не відрізнялись, але в цілому частота виявлення кишкових гельмінтів у період обмежувальних заходів була вірогідно нижчою (р < 0,05) порівняно з попереднім аналогічним періодом — (0,48 ± 0,31) % та (1,90 ± 0,55) %. Слід зазначити, що найвищий показник інвазованості у період 2020–2021 рр. був відзначений у березні 2020 р. і становив 34 % — це підтверджує припущення, що за обстеженням дійсно зверталися переважно за клінічними показаннями.
Висновки. Згідно з даними статистичної звітності МОЗ, відзначено зниження показників захворюваності на кишкові паразитози у період карантинних обмежень. За власними даними, показники виявлення кишкових гельмінтів у обстежених пацієнтів у період карантинних обмежень виявилися вірогідно нижчими (р < 0,05) порівняно з аналогічним попереднім періодом. Це може бути пояснено підвищеним ставленням до заходів особистої гігієни. Водночас показники інвазованості найпростішим Blastocystis spp. у визначені періоди спостереження статистично не відрізнялись.


Вернуться к номеру