Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Журнал «Медицина неотложных состояний» 1(8) 2007

Вернуться к номеру

Валерій Євгенович Букін

Тяжка втрата. 24.02.2007 року перестало битися серце шанованої людини. На 55-му році пішов із життя талановитий учений, педагог, Лікар з великої літери, завідуючий кафедрою медицини невідкладних станів Запорізької медичної академії післядипломної освіти, завідуючий відділенням анестезіології комунальної установи Запоріжсталь-Дніпроспецсталь, доктор медичних наук професор Валерій Євгенійович Букін. Учені академії, увесь медичний світ, співробітники кафедри, сім’я, друзі, хворі, які мали щастя лікуватися у Валерія Євгенійовича, у глибокій скорботі по ньому. Для всіх нас це непоправна втрата. Валерій Євгенійович пішов із життя в розквіті своїх сил, коли вже був великий досвід і змога творити. Помер великий учений, чуйна та доброзичлива людина, справжній фахівець свого діла.

Народився Валерій Євгенійович у Куйбишевському районі Запорізької області в 1951 році. Закінчив лікарський факультет Запорізького медичного інституту в 1974 році. Працював лікарем анестезіологом-реаніматологом, завідуючим лабораторією «Штучна нирка» у міській клінічній лікарні № 5 швидкої медичної допомоги м. Запоріжжя. У 1981 році був обраний асистентом кафедри анестезіології і реаніматології Запорізького державного інституту вдосконалення лікарів. У 1989 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Программирование экстракорпоральной коррекции гомеостаза при острой полиорганной недостаточности». Учене звання доцента на кафедрі анестезіології і реаніматології присвоєно в 1993 р. З 1995 р. — завідуючий кафедрою медицини невідкладних станів. Докторську дисертацію на тему «Анестезіологічне забезпечення та інтенсивна терапія тяжкої прееклампсії та еклампсії» захистив у 2006 р. Мав вищу кваліфікаційну категорію за фахом «анестезіологія та інтенсивна терапія».


Валерій Євгенійович Букін викладав на кафедрі для лікарів медицини невідкладних станів, працював по підготовці інтернів за фахом «медицина невідкладних станів», проводив підготовку аспірантів, організував на­укову та навчально-методичну роботу кафедри.

Валерій Євгенійович Букін має 201публікацію, з них 172 наукового та 29 — науково-методичного ­характеру, є автором 3 галузевих нововведень, співавтором 2 підручників для вищих навчальних закладів — «Медицина катастроф» і «Основи організації та діяльності служби медицини катастроф у надзвичайних ситуаціях». Брав участь у роботі міжобласних міжнародних науково-практичних конференцій.

Був членом обласної атестаційної комісії з анестезіо­логії, інтенсивної терапії та медицини невідкладних станів при УОЗ Запорізької обл­держадміністрації. Був президентом Запорізької обласної асоціації лікарів інтенсивної терапії та анестезіології. Був членом правління асоціацій анестезіологів України та співробітників швидкої медичної допомоги і медицини катастроф України. Був членом редак­ційної ради журналу «Медицина невідкладних станів».

Пошана і любов. Назавжди світлий образ Валерія Євгенійовича залишиться в наших серцях.

Издательский дом «Заславский» и редакционная коллегия журнала «Медицина неотложных состояний» выражает глубокое соболезнование близким и коллегам Валерия Евгеньевича. Очень горько оттого, что мы больше не увидим его, его добрую улыбку, не поспорим, не поговорим по душам. Горько…


Вернуться к номеру