Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 2 (26) 2010

Вернуться к номеру

Перший крок до європейських стандартів життя людей з діабетом

19 березня 2010 року компанія санофі­авентіс презентувала програму «Діабет. Допоможемо разом», метою якої є покращення якості життя людей з діабетом. Поєднуючи європейський досвід медичного обслуговування та стандарти соціальної відповідальності ЄС, у партнерстві з Асоціацією дитячих ендокринологів України, кафедрою діабетології НМАПО ім. П.Л. Шупика та Українською діабетичною федерацією, компанія санофі­авентіс започаткувала проект «Школи самоконтролю цукрового діабету», метою якого є створення стандартизованої системи навчання хворих на цукровий діабет в Україні.

Жан­Поль Шоєр, генеральний директор санофі­авентіс в Україні, зазначає: «Наша стратегічна мета — аби люди з діабетом могли жити повноцінним життям. Ми хочемо, щоб вони щодня отримували задоволення від того, що не потрібно змінювати звичайний спосіб життя залежно від лікування.

Самоконтроль — важлива складова діалогу між пацієнтом та лікарем, без якої будь­яке лікування втрачатиме свою ефективність. Саме тому ми надаємо людям з діабетом ефективний інструментарій, який дозволить їм самостійно регулювати харчування, фізичні навантаження тощо, а значить — ефективно контролювати захворювання і тим самим значно покращувати якість свого життя».

У свою чергу, Наталія Зелінська, головний дитячий ендокринолог МОЗ України, президент Асоціації дитячих ендокринологів України, підкреслила важливість школи саме для маленьких пацієнтів: «Цей проект покликаний забезпечити необхідними знаннями людей з цукровим діабетом, адже понад 50 % успіху лікування залежить від способу життя пацієнта, його режиму харчування тощо. Особливо це важливо для дітей. Саме у дитинстві ми формуємо звички, які залишаються з нами на все життя. Отримавши певні навички того, як організувати своє життя, людина з діабетом не матиме жодних перешкод у виборі професії, спілкуванні тощо. Дуже важливо, щоб навчання в школах самоконтролю було уніфікованим, щоб люди з діабетом по всій Україні мали однаковий доступ до необхідної їм інформації — до цього ми і прагнемо».

Школи для дорослих відбудуться в 11 містах України — Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові, Макіївці, Сумах, Запоріжжі, Вінниці, Севастополі, Сімферополі. Протягом року в них будуть навчатися 1080 пацієнтів. Навчання у школі складатиметься з освоєння 4 модулів та триватиме 1 місяць.

Школи для дітей відкриваються у 5 містах України — Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові. 60 дітей будуть навчатися у школах протягом цього року. Структура викладання також складається з модулів і триває 1 місяць. Влітку, завдяки санофі­авентіс, учні дитячих шкіл самоконтролю отримають можливість відпочити та оздоровитись у санаторіях м. Миргорода. А вже восени буде підбито перші підсумки проекту та, за необхідності, скореговано навчальну програму. Лікарі­ендокринологи зможуть пересвідчитись, як вплинуло навчання у Школах на їхніх пацієнтів: чи змінився глікемічний профіль, чи зменшились/збільшились дози інсуліну, чи не розвинулись ускладнення.



Вернуться к номеру