Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1 (57) 2014

Вернуться к номеру

Від редактора

Статья опубликована на с. 7-8

На відрізку в останні декілька місяців на крутих віражах історії надто багато для нас із вами й усього світу сталося в Україні.

Але сьогодні мова піде про ендокринологію та її проблеми. Зростання поширеності цукрового діабету у населення України обумовлює збільшення кількості людей із генетичною схильністю до розвитку діабету, людей із надмірною масою тіла і ожирінням на тлі хронічного стресу, малорухомого способу життя, куріння та зловживання алкоголем. Одночасно відсутність мультидисциплінарного та системного підходу до раннього виявлення цукрового діабету на всіх рівнях надання медичної допомоги погіршує своєчасність діагностики та лікування хворих.

Відсутність дієвого реєстру хворих на цукровий діабет на загальнодержавному рівні не дає можливості проводити аналіз поширеності та захворюваності на цукровий діабет, динаміку його ускладнень, оцінити якість надання медичної допомоги за станом компенсації хвороби, а також прогнозувати фінансові витрати на забезпечення профілактики, діагностики та лікування хворих. В Україні залишаються недосконалими нормативно-правові та організаційно-структурні засади для надання медичної допомоги та соціального захисту хворих на цукровий діабет; відсутня відповідальність і мотивація населення, у тому числі хворих на цукровий діабет, за своє здоров’я та ведення здорового способу життя.

Уже майже десятиліття мова йде про рецептурно-компенсаційну систему (реімбурсації) забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну, цукрознижуючими препаратами, засобами самоконтролю, але віз, як кажуть, усе ще там.

Відсутність фінансування для забезпечення хворих на цукровий діабет 2-го типу таблетованими цукрознижуючими препаратами та засобами самоконтролю обумовлює відсутність адекватного лікування і погіршує прогноз хвороби. Недосконалою залишається організація роботи шкіл самоконтролю цукрового діабету внаслідок відсутності затвердженої програми навчання, нормативних актів стосовно штатного розкладу. Лише в мріях є проведення генетичної діагностики моногенного цукрового діабету в дітей.

Відсутня державна підтримка щодо забезпечення дорослих хворих на цукровий діабет засобами самоконтролю. До цього часу не переглядалися застарілі критерії інвалідності хворих на цукровий діабет. Все ще залишається недостатньою кількість місць для хворих на цукровий діабет у центрах гемодіалізу. Відсутній загальнодержавний контроль ефективності терапії усіх хворих на цукровий діабет за рівнем глікованого гемоглобіну, цільових значень артеріального тиску, показників ліпідного обміну з метою профілактики розвитку ускладнень, інвалідності та смертності.

У зв’язку із значними політичними і макроекономічними змінами (нестабільність курсу Національного банку України щодо основних валют та ін.) значно зросли ризики погіршення стану забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну. Державний експертний центр МОЗ України надав інформацію щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну і про актуальний стан розробки та впровадження пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну. Позиція Державного експертного центру МОЗ України із зазначеного вище питання була такою: терміново скасувати постанову КМУ від 14.08.2013 р. № 732 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну»; терміново розпочати децентралізовані тендерні процедури за цінами, що відповідають рівню задекларованих оптово-відпускних цін станом на 01.12.2013 р. для всіх виробників препаратів інсуліну. За результатами розгляду пропозицій Міністерством охорони здоров’я розроблено проект постанови КМУ «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну», оприлюднений на сайті МОЗ 03.03.2014 р.: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20140303_0.html.

Зважаючи на те, що новий пілотний проект планується розпочати з 1 січня 2015 р. і до 1 грудня 2014 р. затвердити порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на препарати інсуліну, слід обговорити і доопрацювати оприлюднений проект.

А тим часом об’єм аптечних продажів цукрознижувальних лікарських засобів (препарати групи А10В «Гіпоглікемізуючі препарати, за винятком інсулінів») в Україні неухильно збільшується. За підсумками 2013 р. він становив 417,6 млн грн за 7,5 млн упаковок і збільшився порівняно з 2012 р. на 27,6 % у грошовому і 15,2 % у натуральному вираженні. При цьому темпи приросту препаратів зазначеної групи помітно перевершують аналогічні показники загального приросту ринку лікарських засобів (12,6 і 0,6 % відповідно). Частка препаратів груп A10B A «Бігуаніди» і A10B B «Похідні сульфанілсечовини» в загальному обсязі аптечних продажів гіпоглікемізуючих препаратів становить 88,5 % у натуральному і 83 % у грошовому вираженні.

Новий очільник МОЗ України Олег Мусій констатує, що реформу охорони здоров’я буде переглянуто й продовжено однозначно після внутрішнього й міжнародного аудиту з чітким прописуванням дорожньої карти разом із провідними міжнародними експертами та після ліквідації корупції у самому Міністерстві охорони здоров’я. Планується посилення ролі професійних медичних організацій. На думку О. Мусія, підготовка сімейних лікарів не повинна бути профанацією у вигляді дво-тримісячної спеціалізації, а відповідати дво-трирічній інтернатурі. Крім того, слід відновити достатню кількість дитячих лікарів, яких донедавна, як і терапевтів, в ургентному порядку «перековували» на сімейних лікарів. До того ж, за даними очільника МОЗ, із сотні направлених в інтернатуру її реально проходять... шість фахівців. Говорячи про вітчизняних виробників фармацевтичної та імунобіологічної продукції, О. Мусій звернув увагу на те, що «справді в більшості випадків вітчизняний виробник — це умовне поняття, точніше сказати, це просто «розливайки» того, що вироблено за кордоном. Таких псевдовиробників переважна більшість, лише 5 % виробленої в Україні продукції можна назвати істинно вітчизняною». Відкриття нових і адекватних фармвиробників — ще одне важливе завдання МОЗ України.

Олег Мусій також попросив народних депутатів України активніше включитися в законотворчий процес, оскільки нові підходи до реформування охорони здоров’я України вимагають законодавчого затвердження. Він акцентував, що термін дії низки державних програм (у тому числі «Цукровий діабет») минув, і їх необхідно продовжити з урахуванням сучасних політичних та економічних реалій. Враховуючи, що «нова політика Мінздоров’я полягатиме в прозорості діяльності відомства, чесності та професійному виконанні своїх обов’язків, а відтепер двері міністерства та кабінету міністра будуть завжди відчинені» (Олег Мусій), можна стверджувати, що ми стоїмо на порозі реальних змін у медицині.

Недарма кажуть, що «нарікання розділяє людей, а надія об’єднує». Тільки об’єднавши наші сподівання і зусилля, ми зможемо досягти конкретних, відчутних змін на краще. При цьому не слід забувати, що рівень патріотизму в крові вимірюється, у тому числі, і відповідністю претендентів на високі посади кваліфікаційним вимогам. Бо інакше, будучи профаном або просто невисокого рівня фахівцем, можна завдати щиро любимій Батьківщині великої шкоди.

Вітання читачам з однієї з найвищих вершин Високих Татр у Словаччині — Ломницького штиту (2634 м)!

Високі Татри становлять найпівнічнішу і найвищу частину гірської дуги Карпатських гір. Іноді їх називають «найменшими з найбільших гір світу». Під впливом льодовиків гори набули химерних обрисів, ще більшої привабливості їм надають високогірні озера і безліч водоспадів, у долинах яких дзюрчать струмки з кришталевою водою.

Весна — найпрекрасніша пора року, її приходу ми очікуємо з особливим почуттям. Адже зимові холоди, снігові замети відступають перед теплим натиском березневих сонячних променів. Пробудження природи символізує собою початок нового періоду, з яким всі ми пов’язуємо надії на позитивні зміни в житті.

Бажаю читачам взаєморозуміння і злагоди, миру і спокою!

 

Щиро ваш

професор Володимир Паньків



Вернуться к номеру