Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 5 (69) 2015

Вернуться к номеру

Досвід роботи кабінету уролога-андролога Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру

Авторы: Прудиус П.Г., Вільчинська Н.В., Чеботарьов Ю.Л. - Обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр, м. Вінниця

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Статья опубликована на с. 154-155

 

Питання лікування цукрового діабету (ЦД) потребують мультидисциплінарного підходу, що включає участь фахівців (ендокринологів, офтальмологів, кардіологів, хірургів, неврологів та інших) із належним рівнем знань про особливості перебігу патології на тлі ЦД та інших ендокринологічних захворювань. Патологія нирок і чоловічої статевої функції входить до компетенції нефрологів, урологів та андрологів. Нефрологія — галузь медицини, що вивчає функції і хвороби нирок, урологія займається вивченням органів сечової системи. Останніми десятиріччями був відокремлений розділ, присвячений захворюванням чоловічих статевих органів, — андрологія. Її предметом є всі захворювання статевих органів у чоловіків, а також статева функція та її розлади з відповідними методами лікування.
Згідно з визначенням ВООЗ, метою андрології є репродуктивне здоров’я чоловіків. На даний момент спеціалізації з андрології не існує, хоча в Європі андрологія розглядається як окремий розділ науки та практики. У переліку лікарських посад і лікарських спеціальностей у наказах МОЗ України є лікар-уролог, уролог дитячий, сексопатолог, у той же час лікар-андролог відсутній.
Саме тому у Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центрі (ОКВЕЦ) згідно з розпорядженням Вінницької обласної державної адміністрації від 05.10.99 р. № 390 «Про обласні заходи щодо практичного виконання комплексної програми «Цукровий діабет»» був створений кабінет уролога-андролога, який об’єднав вищеперераховані спеціальності. У кабінеті надається допомога хворим із різною патологією. Насамперед це хворі з діабетичною нефропатією (специфічне захворювання нирок на тлі ЦД, яке характеризується розвитком вузликового або дифузного гломерулосклерозу, що призводить до розвитку хронічної ниркової недостатності).
Ендокринна патологія, що спричиняє різноманітні порушення репродуктивної функції пацієнтів, становить 2–15 %. У їх структурі виділяють такі стани: чоловічу безплідність, сексуальну дисфункцію, синдром прогресуючого часткового дефіциту андрогенів — андропаузу, або чоловічий клімакс.
Гормональні порушення проявляються кількісними та якісними змінами метаболізму й гормоноутворення в статевих залозах, що призводить до недостатності секреції гормонів (гіпофункції). У клінічній практиці такі порушення прийнято характеризувати як андрогенну недостатність або тесто-стерондефіцитний стан, що нерідко має метаболічне походження.
Еректильна дисфункція діагностується в 15 % хворих на ЦД, вона є проявом автономної нейропатії та найчастішим її симптомом у чоловіків з діабетом. Частота еректильної дисфункції зростає з віком. Майже 60 % чоловіків із ЦД віком понад 60 років страждають від таких розладів.
Крім того, не менш актуальною проблемою є супутня патологія: захворювання простати (аденома простати, доброякісна гіперплазія передміхурової залози тощо); хронічний пієлонефрит, цистит; змішане нетримання сечі.
Іншим напрямком діяльності кабінету є робота з пацієнтами з затримкою статевого розвитку, а саме із первинним (гіпергонадотропний) гіпогонадизмом (синдроми Клайнфельтера, Шерешевського — Тернера, Нунана, Рейфенштейна, дель Кастильо) і вторинним (гіпогонадотропний) гіпогонадизмом (синдроми Кальмана, Меддока, Прадера — Віллі, Лоренса — Муна — Барде — Бідля).
Завдання кабінету уролога-андролога полягає в проведенні організаційно-методичної роботи, наданні кваліфікованої консультативної, лікувально-діагностичної допомоги, допомоги дітям-підліткам та чоловікам зі статевими розладами, пов’язаними з ендокринною патологією, ускладненнями, які виникають у хворих на тлі ЦД, робота з планування сім’ї та в трьох школах для хворих на цукровий діабет. У цих школах на базі ОКВЕЦ проводяться окремі заняття для різних вікових груп на різні тематики.
Лікарями кабінету уролога-андролога за 2013 р. було прийнято 2542 пацієнтів, що становить 105,6 % від запланованої кількості. Із них 1510 первинних пацієнтів, серед яких 837 сільських жителів, 1032 вторинні пацієнти, 348 дітей. За 6 місяців 2014 року було прийнято 1115 пацієнтів, що становить 105 % від запланованої кількості. Із них 720 первинних пацієнтів, серед яких 348 сільських жителів, 395 вторинних пацієнтів, 177 дітей. Понад 70 % становлять стаціонарні хворі, із яких 80 % хворі на ЦД 1-го та 2-го типу.
Структура пролікованих хворих: із діабетичною нефропатією — 40 %, діабетичною нефропатією та хронічною нирковою недостатністю — 10 %, еректильною дисфункцією — 15 %, автономною нейропатією сечового міхура — 10 %. За останній час збільшилася кількість хворих із діабетичною нефропатією, особливо серед хворих на ЦД 2-го типу. Це пов’язане з пізньою діагностикою та невчасним лікуванням у районах області. На даний час на гемодіалізі перебуває 6 хворих, на перитонеальному діалізі — 5 хворих із ЦД.
Серед супутніх ускладнень частіше трапляється хронічний пієлонефрит у жінок та хронічний простатит у чоловіків. Зросла кількість хворих зі змішаним нетриманням сечі порівняно з І півріччям 2013 року на 7 % (n = 31).
Хронічний пієлонефрит, хронічний цистит, хронічний простатит і змішане нетримання сечі особливо часто трапляються в тих хворих, які мають лабільний перебіг ЦД.
Також у кабінеті оглядаються пацієнти з затримкою статевого розвитку (145 хворих), крипторхізмом (35), варикоцеле (15), первинним гіпогонадизмом (17), вторинним гіпогонадизмом після операції на гіпофізі (8), змішаною безплідністю (62). Зменшилась кількість хворих дітей з крипторхізмом та варикоцеле. Це пов’язане з тим, що хворих із районів відразу направляють у Вінницьку обласну дитячу клінічну лікарню.
Хворим з еректильною дисфункцією проводяться медикаментозне лікування та фізіотерапевтичні процедури. Усім хворим при потребі проводять гормональні та інструментальні обстеження. За перше півріччя 2014 р. було зроблено 48 ультразвукових досліджень мошонки, 28 — сечового міхура й передміхурової залози.
За умов погіршення демографічної ситуації в країні, зниження життєвого рівня більшої частини населення, погіршення його репродуктивного здоров’я особливого значення набувають питання планування сім’ї, тому їм приділяється велика увага в кабінеті.
За І півріччя 2014 року було зроблено 54 спермограми, а також призначено гормональне обстеження 36 чоловікам.
Із пацієнтами проводять бесіди щодо запобігання захворюванням, які передаються статевим шляхом, вивчення основ сексуальної поведінки.
В ОКВЕЦ впроваджений новий метод скринінгу раку передміхурової залози у хворих на ЦД. Обстежено 10 пацієнтів, в одного хворого виявлено рак передміхурової залози, після чого пацієнт був направлений в онкологічний диспансер для дообстеження та лікування.
Санітарно-освітня робота проводиться серед дітей, підлітків та чоловіків, як хворих на ЦД, так і без цієї патології. Проводять індивідуальні бесіди, читається цикл лекцій у Школі хворих на цукровий діабет — 5 разів на місяць згідно з графіком. Теми лекцій: «Діабетична нефропатія як тяжке ускладнення ЦД», «Хронічні запальні процеси урогенітального тракту у хворих на ЦД», «Еректильна дисфункція у чоловіків, хворих на ЦД».
З огляду на все перераховане вище постала необхідність надати офіційний статус таким кабінетам на третинному рівні медичної допомоги з розробкою функціональних обов’язків лікаря уролога-андролога-сексопатолога.


Вернуться к номеру