Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 5 (69) 2015

Вернуться к номеру

До 70-річчя від дня народження професора Вадима Валерійовича Корпачева

Статья опубликована на с. 181-182

 

1 лютого 2015 року виповнилося 70 років від дня народження керівника відділу клінічної фармакології і фармакотерапії ендокринних захворювань ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка НАМН України», доктора медичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Вадима Валерійовича Корпачева. 

В.В. Корпачев народився 1945 р. у місті Києві. У 1968 р. із відзнакою закінчив лікувальний факультет Київського медичного інституту і вступив за конкурсом в аспірантуру Київського НДІ ендокринології і обміну речовин. Подальша наукова діяльність В.В. Корпачева пов’язана з цим науковим закладом, де він пройшов шлях від аспіранта до завідувача відділу клінічної фармакології та фармакотерапії ендокринних захворювань (з 1988 р.). У 1973 р. В.В. Корпачев захистив кандидатську, а в 1992 р. — докторську дисертацію. 
Спершу наукові пошуки В.В. Корпачева були присвячені дослідженню значення гуморальних факторів селезінки в процесах адаптації організму й розробці методів їх виділення. За його безпосередньої участі було удосконалено виробництво препарату спленін, що з успіхом застосовувався в ендокринології, онкології, гінекології та імунології. Надалі В.В. Корпачев брав активну участь у розробці методів експериментального моделювання ендокринної патології та пошуку засобів її корекції. Він зробив значний внесок у створення препарату хлодитан для лікування хвороби Іценка — Кушинга та пухлин надниркових залоз, а також у впровадження в медичну практику препарату вілозен. Результати дослідження фармакокінетичних властивостей хлодитану увійшли до матеріалів, за які була присуджена Державна премія України.
Після аварії на ЧАЕС увага В.В. Корпачева була зосереджена на створенні гормональних препаратів щитоподібної залози. У 2002 р. його роботу «Створення лікарських засобів на основі аналогів L-тироксину для застосування при порушеннях функції щитовидної залози (експериментальне дослідження)» було відзначено дипломом президії АМН України. У 1999 р. з ініціативи В.В. Корпачева було створено відділення вікової ендокринології та клінічної фармакології в ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України». Запропоновані ним рекомендації щодо належного застосування лікарських препаратів при лікуванні ендокринної патології були узагальнені у ряді фундаментальних монографій: «Современные гормональные средства», «Инсулин и инсулинотерапия», «Основи клінічної фармакології цукрового діабету та його ускладнень», «Руководство по клиническому изучению сахароснижающих лекарственных средств у больных сахарным диабетом», «Корекція ускладнень супресивної фармакотерапії захворювань щитоподібної залози», «Лекарственные пробы в эндокринологии». 
Ним сформульовано положення про метаболічні фенотипи, визначення яких має важливе значення при розвитку цукрового діабету та диференційованій і персоніфікованій його фармакотерапії. В.В. Корпачевим сформульовано концепцію контррецепторних та контрінсулінових механізмів розвитку цукрового діабету 2-го типу, а також розроблено принципово нові методи виділення специфічних факторів, що обумовлюють цей процес. Останніми роками в центрі уваги В.В. Корпачева знаходиться проблема впливу статевих гормонів на розвиток та перебіг цукрового діабету 2-го типу. 
Професор В.В. Корпачев брав активну участь у просвітницькій діяльності. Понад два роки він був ведучим програми «Ваше здоров’я» на українському телебаченні. В.В. Корпачев заснував і багато років очолював комісію з лікарських засобів для лікування ендокринних захворювань Державного фармакологічного центру МОЗ України. У набутку професора В.В. Корпачева понад 270 фахових наукових праць, у тому числі 10 монографій і 15 патентів України. В.В. Корпачев здійснює велику науково-організаційну та громадську роботу. Він є академіком Європейської академії природознавчих наук, членом Європейської асоціації з вивчення діабету, Асоціації ендокринологів України, Українського наукового товариства фармакологів, а також входить до складу редакційних колегій та рад низки наукових фахових журналів. В.В. Корпачев є членом правління проблемної комісії МОЗ та НАМН України за спеціальністю «ендокринологія». У 2005 р. В.В. Корпачеву присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Його нагороджено Грамотою Верховної Ради України, орденом Рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня та знаком «Відмінник охорони здоров’я». Наукова діяльність професора В.В. Корпачева є прикладом виключної відданості науці та обраній ним спеціальності — клінічній фармакології. 
Свій 70-річний ювілей Вадим Валерійович зустрічає сповненим творчих сил, нових наукових ідей. 
 
 
 
Редакція «Міжнародного ендокринологічного
журналу» щиро вітає шановного Вадима Валерійовича
з ювілеєм, бажає міцного здоров’я та довголіття,
щастя в сім’ї та бадьорості духу, поваги та любові
від колег та дружньої родини


Вернуться к номеру