Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 13, №2, 2017

Вернуться к номеру

Від редактора

Авторы: В. І. Паньків

Рубрики: Эндокринология

Разделы: От первого лица

Версия для печати

 
На сьогодні триває мультидисциплінарна дискусія хірургів, ендокринологів, патоморфологів/цитологів і лікарів ультразвукової діагностики з питань онковізуалізації захворювань щитоподібної залози (ЩЗ). Особливо це стосується ультра–звукової стандартизованої класифікації TI-RADS. Для класифікації вузлів ЩЗ і стратифікації ризику злоякісності Horvath і співавт. 2011 року запропонували використати спеціально розроблену програму TI-RADS зі зміненими рекомендаціями J.Y. Kwak і співавт. Ця класифікація вказує на ризик злоякісності, виражений у відсотках. Згідно з класифікацією підозрілі ознаки оцінюють тільки в солідних вогнищах — гіпоехогенна структура вогнища; нерівний, нечіткий або поліциклічний контур вогнища; точкові гіперехогенні включення за типом мікрокальцинатів; вертикальна орієнтація вогнища; гіперваскуляризація, неоднорідна васкуляризація вогнища. Перевага застосування системи TI-RADS полягає в стандартизації результатів ультразвукового моніторингу (до- і після–операційні етапи), відтворюваності методики для лікарів ультразвукової діагностики (однакова інтерпретація семіотики). На думку експертів, проти цієї системи свідчать спрощення різних форм/варіантів захворювання, необхідність зміни діагностичного мислення лікаря, а також погоня за світовими тенденціями в радіології. 
У той же час використання TI-RADS сприяє чіткому визначенню показань до проведення тонкоголкової аспіраційної біопсії вузлових утворень ЩЗ і хірургічного лікування і, отже, скороченню числа необґрунтованих малоінвазивних і оперативних втручань на ЩЗ.
У 2007 році була затверджена єдина система інтерпретації цитологічного матеріалу, отриманого під час тонкоголкової аспіраційної біопсії ЩЗ, — The Bethesda System for Reporting Thyroid Cytology. Відповідно до останньої версії класифікації виділяють 6 діагностичних категорій.
Використання системи TI-RADS дозволяє скоротити час обстеження лікарем пацієнта й дає можливість ендокринологу провести аналіз не лише клінічних, але й інструментальних даних за умови хронічного дефіциту часу для осмислення результатів візуалізуючих методик обстеження ЩЗ. Настав час створити робочу групу з питань адаптації системи TI-RADS для України з розробкою градацій ультразвукових ознак, що дозволяють уточнити показання до біопсії й терміни моніторингу не лише вузлового зоба й раку ЩЗ, але й вогнищ до 10 мм у ЩЗ без клінічних проявів. Актуальною постає необхідність мультидисциплінарної взаємодії на платформі TI-RADS — Bethesda з кооперацією різних фахівців із стандартизацією як діагностичних, так і морфологічних підходів. Можна вказати на недоліки системи цитологічних висновків Bethesda — нечіткі формулювання стосовно тактики при категоріях 3–4, що підкреслює потребу в єдиній системі підготовки до опису цитологічного передопераційного матеріалу. Застосування всіх діагностичних засобів при диференціальній діагностиці захворювань ЩЗ, включаючи рак ЩЗ, повинно відбуватися за зрозумілою всім технологією з чіткою наступністю на всіх етапах і термінах моніторингу.
Отже, слід подумати над створенням єдиного мультидисциплінарного інформаційного поля з наведенням аргументів за і проти стосовно діагностичних підходів до патології ЩЗ. Аргументована критика точок зору з пошуком компромісного рішення має бути спрямована виключно на вдосконалення діагностики й лікування хворих. 
Вітання читачам із мальовничого середньовічного міста Чеський Крумлов — справжньої архітектурно-історичної перлини Чехії, одного з найбільших і найвеличніших фортечних ансамблів у Європі!
Зовнішній вигляд цього міста з автентичною атмосферою в оточенні чудової природи практично не змінився з XVIII століття. Це дивом збережене місце, що ніби загубилося в часі. Не випадково ж ЮНЕСКО ще 1992 року внесло до реєстру культурної й природної спадщини весь історичний комплекс Чеського Крумлова.
У Чеському Крумлові легко втрачається відчуття часу й реальності. З кожною вулицею пов’язана своя історія, якась легенда. З висоти пташиного польоту місто нагадує лабіринт, продуманий самою природою. Вузькі вулички, елегантні будиночки, тісно притулені один до одного, древній замок і неповторна архітектура наповнюють місто особливою чарівністю. Саме тут черпав натхнення відомий казкар Ганс Крістіан Андерсен.
У XIII столітті був споруджений замок, який у XVI столітті перебудований італійськими архітекторами в стилі Відродження. За своєю значущістю він є другим у Чехії після Празького граду. Він велично підноситься над містом. Скеля над швидкою Влтавою майже непомітно переростає в стіни. Зверху це неприступна фортеця, а всередині — замок із казки.
Із замку відкривається вражаючий вид на приголомшливу красу: ріка Влтава з немислимою петлею поміж пагорбів, містечко з червоно-черепичними дахами — і повна відсутність будь-якого сьогодення…
Навіть назва «Крумлов» з німецької (а до Австрії якихось 40 км) тлумачиться як «кривий, вигнутий». 
 
Бажаю читачам миру, благополуччя, мудрості та добра, щоб було бажання робити щасливим не тільки себе, але й оточуючих!
 
Головний редактор
професор Володимир Іванович Паньків


Вернуться к номеру