Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» Том 12, №2.1, 2017

Вернуться к номеру

Шановні читачі, колеги!

Протягом останніх десятиріч відзначається загальносвітова тенденція до зростання захворюваності як на функціональні, так і на органічні хвороби шлунковокишкового тракту в дітей різного віку. Ми маємо значну захворюваність та постійне зростання частоти хронічних уражень травної системи в дітей, які обумовлені, зокрема, рядом медикобіологічних та соціальноекономічних факторів, що перетворює проблему патології травного каналу на одну з найактуальніших у педіатрії. Питома вага захворювань органів травлення в дітей у структурі дитячої соматичної захворюваності висуває питання діагностики та лікування цих захворювань на перший план, а наростання частоти хронічних захворювань шлунковокишкового тракту в дітей, у тому числі запальних, що перебігають із порушенням функціонального стану і з часом можуть зумовити розвиток тяжкої патології в дорослих, визначає необхідність ретельного вивчення основних факторів ризику й механізмів розвитку тих чи інших уражень. 
Водночас розвиток науки за останні десятиліття став передумовою формування сучасної педіатричної нутриціології. На сучасному етапі стало зрозуміло, що їжа є серйозним фактором профілактики або ризику основних захворювань сучасної людини — цукрового діабету, серцевосудинних захворювань і навіть онкологічних хвороб, а в основі значного поширення хронічних неінфекційних захворювань у зрілому й літньому віці так чи інакше лежать особливості раціону дітей перших років життя. 
Великий клінічний досвід та глибокі дослідження з проблем нутриціології та захворювань шлунковокишкового тракту в дітей стали підґрунтям для щорічного проведення науковопрактичної конференції з міжнародною участю «Інновації в дитячій гастроентерології та нутриціології в практиці дитячого та сімейного лікаря», присвяченої пам’яті видатного дитячого гастроентеролога професора Юрія Володимировича Бєлоусова, що проводиться силами нашої кафедри — кафедри педіатричної гастроентерології та нутриціології Харківської медичної академії післядипломної освіти. Починаючи з 2008 року в конференції беруть участь провідні фахівці з педіатрії, дитячої гастроентерології, нутриціології, молоді вчені та практичні лікарі як з нашої країни, так і з інших країн світу.
У цьому випуску журналу ми ще раз поговоримо про безліч проблем, з якими щодня стикаються як дитячий гастроентеролог, так і педіатр і сімейний лікар, тому що вирішення основних питань дитячої гастроентерології та нутриціології неможливе без об’єднання зусиль лікарів багатьох спеціальностей.
Ми безмежно вдячні тим, хто нам допомагав і завдяки кому цей, уже третій, тематичний випуск став реальністю, — головному редактору Олександру 
Євгеновичу Абатурову та його заступнику Євгенію Ісаковичу Юлішу, Видавничому дому «Заславський» та особисто Олександру Юрійовичу Заславському, заві–дуючій редакції Наталії Василівні Купріненко, які дали нам можливість спілкування з читачами та терпляче й доброзичливо редагували матеріали випуску. Вони справжні професіонали своєї справи, без них не було б цього випуску, а отже, не було б ще однієї зустрічі з вами, нашими дорогими колегами й читачами. 
Наша кафедра завжди відкрита для спілкування з практичними лікарями, які отримують знання під час навчання на циклах спеціалізації, передатестаційних циклах та циклах тематичного удосконалення. Ми працюємо з вами й для вас!
 
Колектив кафедри педіатричної гастроентерології та нутриціології 
Харківської медичної академії 
післядипломної освіти


Вернуться к номеру