Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 15, №5, 2019

Вернуться к номеру

До ювілею професора Скрипник Надії Василівни

Нещодавно відсвяткувала свій ювілей Скрипник Надія Василівна, доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри ендокринології Івано-Франківського національного медичного університету, заслужений лікар України 
Надія Василівна Скрипник народилася 14 липня 1959 року в м. Караганді (Казахстан) в сім’ї репресованих. У 1976 році вступила в Карагандинський медичний інститут, а 1982 року закінчила з відзнакою медичний факультет Івано-Франківського державного медичного інституту за спеціальністю «лікувальна справа». У період із 1982 по 2002 рік працювала лікарем у практичній охороні здоров’я. Свою професійну діяльність починала у Волинській обласній клінічній лікарні на посаді терапевта з 1982 по 1984 рік. У 1984 році повернулася на Івано-Франківщину, де працювала дільничним терапевтом Стриганецької номерної лікарні, а з 1985 по 1990 р. — лікарем-ендокринологом Тисменицької центральної районної лікарні. Згодом продовжила роботу лікарем-ендокринологом в Івано-Франківській міській клінічній лікарні, а з 1993 року по 2002 рік — лікарем-ординатором ендокринологічного відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. З 1998 року має вищу кваліфікаційну категорію зі спеціальності «ендокринологія».
Працюючи практичним лікарем, у 1997 році захистила кандидатську дисертацію, присвячену особливостям лікування хворих на цукровий діабет похилого віку. З 1998 по 2002 рік Н.В. Скрипник роботу в практичній охороні здоров’я поєднує з викладацькою роботою на посаді асистента кафедри ендокринології Івано-Франківського державного медичного університету. З 2002 року переходить на основну роботу в Івано-Франківський державний медичний університет асистентом цієї ж кафедри, а з 2004 року призначена на посаду доцента. У 2010 році захистила докторську дисертацію на тему «Роль йодного дефіциту і гіпотиреозу в розвитку метаболічного синдрому у хворих на цукровий діабет 2 типу». З 2011 р. — професор кафедри ендокринології, з 2014 року Надія Василівна Скрипник завідує кафедрою ендокринології.
У коло наукових, лікувально-діагностичних проблем входить впровадження нових методів діагностики та лікування хворих на цукровий діабет, метаболічний синдром, захворювання щитоподібної залози. Своєю працею професор активно та безпосередньо впливає на показники ефективності лікувально-діагностичного процесу базових відділень.
Професор Надія Василівна Скрипник є автором 190 наукових праць, у тому числі 15 публікацій в іноземних фахових журналах, співавтор національних підручників «Ендокринологія» (2016, 2017), виданих з грифом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України, 6 навчальних посібників для лікарів, студентів вищих навчальних закладів освіти ІІІ–ІV рівнів акредитації, автор монографій, присвячених метаболічному синдрому та йодному дефіциту на Прикарпатті. Дослідник багатьох міжнародних багатоцентрових програм із вивчення нових лікарських препаратів. Неодноразово брала участь та виступала на вітчизняних, міжнародних конференціях, симпозіумах, конгресах. 
Наукову та педагогічну діяльність Н.В. Скрипник поєднує з організаційною роботою: з 2014 року — голова осередку Асоціації ендокринологів Івано-Франківської області, член правління та президії Асоціації ендокринологів України, член Європейської асоціації з вивчення цукрового діабету (ЕАSD), член спеціалізованої вченої ради Д 26.558.01 ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка НАМН України».
Надія Василівна Скрипник бере участь у громадській роботі: з 1998 по 2002 р. — депутат селищної ради, з 2006 по 2010 р. — член виконавчого комітету селищної ради. Активна учасниця міської організації «Жіноча громада» та «Союзу українок».
Указом Президента України № 241/2018 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня незалежності України» за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, соціально-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Н.В. Скрипник присвоєно почесне звання заслуженого лікаря України.
Н.В. Скрипник нагороджена у 2011 та 2012 роках почесними грамотами Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради за активну наукову діяльність, вагомий особистий внесок у розвиток освіти на Прикарпатті, високий професіоналізм; подякою та грамотами міського голови м. Івано-Франківська (2008, 2009 роки) за активну роботу в громадсько-політичному житті міста; грамотами Української греко-католицької церкви за значний внесок у навчання та виховання студентів, збереження здоров’я мешканців Прикарпаття, медаллю за значний особистий внесок у розбудову та відродження Української греко-католицької церкви (2003, 2009, 2010 роки).
Редакційна колегія
«Міжнародного ендокринологічного журналу»
щиро вітає шановну Надію Василівну!
У день Вашого ювілею бажаємо міцного здоров’я,
щастя, благополуччя, оптимізму,
невичерпної енергії та нових творчих успіхів! 


Вернуться к номеру