Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» Том 15, №8, 2020

Вернуться к номеру

Людина, яка перемогла дві епідемії (до 160-річчя з дня народження епідеміолога В.А. Хавкіна)

Авторы: Іванько О.Г.
Запорізький державний медичний університет, м. Запоріжжя, Україна

Рубрики: Педиатрия/Неонатология

Разделы: История медицины

Версия для печати


Резюме

Метою публікації є запрошення згадати і вшанувати видатного епідеміолога Володимира Ароновича Хавкіна (1860–1930), який народився і навчався в Україні, а працював у Франції, Індії та Великобританії. Згадано видатних учених, які оточували В.А. Хавкіна: Іллю Мечникова, Луї Пастера, Джозефа Лістера. Розроблені та впроваджені в медичну практику В.А. Хавкіним вакцини проти холери ти чуми, що врятували багато мільйонів людських життів, з невеликими модифікаціями використовують й понині. Названий на честь В.А. Хавкіна Науково-дослідний інститут мікробіології та епідеміології в м. Мумбаї (Індія) й зараз активно працює у галузі медицини, зокрема над проблемою подолання пандемії COVID-19.

Целью публикации является приглашением вспомнить и почтить выдающегося эпидемиолога Владимира Ароновича Хавкина (1860–1930), который родился и учился в Украине, а работал во Франции, Индии и Великобритании. Упомянуты выдающиеся ученые, окружавшие В.А. Хавкина: Илья Мечников, Луи Пастер, Джозеф Листер. Разработанные и внедренные в медицинскую практику В.А. Хавкиным вакцины против холеры и чумы, спасшие многие миллионы человеческих жизней, с небольшими модификациями используют до сих пор. Названный в честь В.А. Хавкина Научно-исследовательский институт микробиологии и эпидемиологии в г. Мумбаи (Индия) и сейчас активно работает в области медицины, в том числе над проблемой преодоления пандемии COVID-19.

The purpose of the publication is an invitation to honor the name of the brilliant epidemiologist Volodymyr (Waldemar) Haffkine (1860–1930), who was born and studied in Ukraine and worked in France, India and Great Britain. The world known scientists who surrounded V. Haffkine in his practices were Ilia Mechnikov, Louis Pasteur, Joseph Lister. Vaccines against cholera and plague developed and introduced into medical practice by V. Haffkine, which saved millions and millions people, are still used today with small modifications. Nowadays, the Haffkine Institute for Training, Research and Testing in Mumbai (India) is actively wor­king in the field of medicine, including the problems of overcoming the COVID-19 pandemic.


Ключевые слова

Хавкін; епідеміолог; вакцина проти холери; вакцина проти чуми

Хавкин; эпидемиолог; вакцина против холеры; вакцина против чумы

V. Haffkine; epidemiologist; cholera vaccine; plague vaccine

На півдні України, на березі Азовського моря, розташувалось курортне місто Бердянськ. Може бути, що саме завдяки дивовижному морському повітрю, змішаному зі степовими ароматами, або завдяки впливу унікальної етнічної суміші генотипів його жителів (українців, росіян, євреїв, нагайців, греків і багатьох інших) невелике за розмірами місто подарувало та продовжує дарувати світу видатних людей: художників І. Бродського і А. Хорста, музиканта М. Воскресенського, революціонера-альтруїста П. Шмідта, палеонтолога та письменника-фантаста І. Єфремова, голлівудську зірку актрису О. Куриленко. Але найбільшою гордістю міста є Володимир Аронович Хавкін, безстрашний учений-бактеріолог, який уперше у світі розробив і випробував на собі вакцини проти холери і бубонної чуми наприкінці XIX століття, якими у модифікаціях користуються й до нашого часу. Його особиста участь у розробці вакцин і безпосередня робота з вакцинації населення зупинили епідемії «китайської холери» і пандемію чуми на початку XX сторіччя [1]. 
Метою цієї публікації є запрошення згадати і вшанувати чудову людину — Володимира Ароновича Хавкіна (1860–1930), ім’я якого в Україні, на жаль, незаслужено занурюється в тінь безвісності та стає невпізнанним навіть у середовищі лікарів-професіоналів, а також запастись квантами оптимізму в умовах очікування появи ефективної вакцини проти вірусу COVID-19, пандемія за участю якого ось уже рік вирує на теренах України й усього світу. 
Народився Володимир Аронович Хавкін 3 березня 1860 року в бідній єврейській родині, яка все ж дала можливість хлопчикові з видатними здібностями до навчання отримати класичну освіту в Бердянській чоловічій гімназії. Подальшу освіту Володимир продовжив у Новоросійському імператорському університеті в м. Одесі, де познайомився і на багато років отримав протекцію та дружбу професора, в подальшому нобелівського лауреата І.І. Мечникова. Саме Ілля Мечников прищепив учневі любов до мікробіології, яка стане сенсом усього життя молодого дослідника. 
У роки навчання в університеті широта натури й відчуття соціальної несправедливості молодого Володимира не вміщуються в рамки академічного студентства, що й приводить його в гуртки підпілля «Народ і воля». Згодом на молодого максималіста чекало закономірне розчарування. Страти народовольцями самодержців Росії і їх вищих чиновників породжують у відповідь терор. Бомба з рук Хавкіна так і не полетіла в ціль, але відносини з владою зіпсувала назавжди. 
Перебуваючи під наглядом поліції в Бердянську та Одесі, В.А. Хавкін приймає рішення емігрувати з Росії. Врешті-решт він з’являється в Парижі в інституті Л. Пастера на посаді учня бібліотекаря. Але головне — за допомогою І. Мечникова він отримує можливість вечорами працювати в мікробіологічній лабораторії, проводячи експерименти з культурами вібріонів холери. Ці експерименти згодом отримали визнання в науковому світі як метод «хавкінізації». Відкриття полягало в багаторазових посівах культури, що призводило до її старіння і втрати певних властивостей вірулентності, проте не знижувало її імуногенність. Таким чином, у 1892 році вперше у світі з’являється жива вакцина проти холери, яку В.А. Хавкін випробовує на собі, використавши експеримент із самозараженням.
А тим часом у світі лютує холера, яка почалася в 1882 році в Китаї, а згодом поширилася в Індії, Середній Азії і загрожувала всьому світу. Визнання науковою громадськістю Парижа ефективності методу запобігання холері В.А. Хавкіна, однак, не сприяло негайному його практичному впровадженню. Так само, як і пропозиція запровадити вакцинацію в Росії. А ось практична Великобританія, зацікавлена у стабільності своїх південних колоній, запрошує в Індію вченого В.А. Хавкіна із пропозицією одразу ж зайняти посаду головного епідеміолога з широкими повноваженнями в Калькутті, з якою він погоджується. Далі йдуть дні, місяці та роки напруженої роботи щодо практичної вакцинації населення, результатом якої стали близько 35 млн врятованих життів. Особиста боротьба за ці життя коштувала В.А. Хавкіну захворювання на тяжку тропічну малярію з тяжкими серцевими ускладненнями, замахів на його вбивство, втрати близьких людей.
Наступний виклик стався через 4 роки з моменту початку роботи в Індії, де, до речі, вдячні індійці починають називати В.А. Хавкіна Махатмою (найчоловічнішою людиною) на кшталт Махатми Ганді [2]. У Бомбеї (нині — місто Мумбаї) спалахує епідемія бубонної чуми, яка щодня забирає більше ніж 2000 життів. Махатма В.А. Хавкін віддає всього себе розробці тепер уже протичумної вакцини. І вже через 3 місяці неймовірно складної роботи, яку навіть не витримували його помічники, одержує протичумну вакцину, або «лімфу Хавкіна». Знову робота в польових експедиціях, десятки тисяч власноручно проведених вакцинацій і врешті-решт перемога — епідемія зупинена.
Великобританія та Індія високо оцінили подвиг ученого-українця, як було підкреслено у промові відомого англійського хірурга й засновника антисептики лорда Дж. Лістера на урочистостях на честь В.А. Хавкіна у Лондоні. Пізніше його ім’я було увічнено в назві Науково-дослідного інституту епідеміології та імунології (Haffkine institute, Мумбаї), який інтенсивно працює й понині, зокрема з проблеми подолання пандемії COVID-19 [3].
Помер В.А. Хавкін 26.10.1930 р. у самотності в готельном номері Лозанни (Швейцарія), бо свого житла та власної родини він ніколи не мав. Відомо, що всі зароблені гроші він витрачав на підтримку наукових досліджень і благодійність. У Лозанні він залишився назавжди — далеко від поховань рідних йому людей, але, як Людина світу, Махатма — наш видатний український співвітчизник.
Конфлікт інтересів. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів та власної фінансової зацікавленості при підготовці даної статті.

Список литературы

  1. Jhala H.I., Haffkine W.M.W. Bacteriologist — a great suviour of mankind. Haffkine Institute, Bambay. 1967. Vol. 2(7). P. 106-120.
  2. Маркиш Д. Махатма. М.: Буки Веди, 2019. 224 с. 
  3. Haffkine Institute gets approval for BCG trial. Update May 4, 2020 (https://www.hindustantimes.com/india-news/haffkine-institute-gets-approval-for-bcg-trial/story)

Вернуться к номеру