Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkrainePediatricGlobal

UkrainePediatricGlobal

Журнал «Здоровье ребенка» Том 16, №1, 2021

Вернуться к номеру

Перша конференція Асоціації дитячих ревматологів України

Шановні колеги!

Хочемо повідомити, що 27 листопада 2020 року відбулась Перша конференція Асоціації дитячих ревматологів України (АДРУ). У зв’язку з надзвичайною ситуацією в країні та світі, обумовленою пандемією інфекції, викликаної SARS-CoV-2, конференція проводилася онлайн та була присвячена важливим науково-практичним питанням лікування найбільш поширених ревматичних хвороб у дітей і медико-соціальним проблемам їх лікування в умовах сучасних реформ охорони здоров’я. 
У Першій конференції Асоціації дитячих ревматологів України взяли участь 14 доповідачів (зокрема, 2 іноземні). Загалом на захід зареєструвались 536 слухачів різних спеціальностей (51 % — дитячі та дорослі ревматологи, 15 % — педіатри, 12 % — терапевти), із яких 260 були присутні онлайн та брали участь у дискусії. 
Відкривали конференцію голова Асоціації дитячих ревматологів України, завідувач відділом кардіоревматології ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України» професор Л.Ф. Богмат (м. Харків) та головний науковий співробітник ДУ «ІПАГ імені академіка Лук’янової НАМНУ» професор Л.І. Омельченко (м. Київ).
Перша секція була присвячена особливостям сучасного лікування ювенільних артритів згідно з останніми рекомендаціями ACR та PReSS 2019–2020 рр. Як відомо, правильний вибір терапії на початковому етапі лікування ювенільного артриту допомагає уникнути втрати часу, тяжких ускладнень і формування такого стану хворого, на тлі якого вже буде вкрай складно отримати позитивні результати лікування. Тому питання узагальнення схем і персоніфікації лікування в дитячій ревматології стоять досить гостро, разом із тим перехід до їх використання повинен бути поетапним, причому першим етапом персоніфікації лікування є застосування диференційованого лікування для кожного субваріанта перебігу ювенільного ідіопатичного артриту.
Шановний гість конференції професор Герд Хорнефф (відділення загальної дитячої та підліткової медицини, дитяча лікарня Асклепіос, Санкт-Августин, Німеччина) поділився з учасниками конференції досвідом використання біологічної терапії в менеджменті ювенільних ідіопатичних артритів у Німеччині. Він підкреслив важливість її своєчасного призначення та доцільність використання на ранній стадії захворювання.
Керівник клініки дитячої імунології та ревматології Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, професор кафедри клінічної імунології та алергології ЛНМУ ім. Данила Галицького Я.Є. Бойко (м. Львів) ознайомила слухачів із новими протоколами лікування ювенільних артритів за гайдлайнами ACR 2019–2020 рр. та внесла пропозиції для обговорення членами асоціації щодо оновлення Національного протоколу ведення пацієнтів, які страждають на ювенільні артрити. Далі професор О.А. Ошлянська (м. Київ) поділилася зі слухачами своїми міркуваннями щодо їх використання в умовах реальної клінічної практики на клінічних прикладах. Професор Т.В. Марушко (м. Київ) розповіла про досвід лікування поліартикулярної форми ювенільного артриту дитячими ревматологами міста Києва. Важливе питання оптимізації переводу пацієнтів і доцільність удосконалення форм відповідної медичної документації підняла у своїй доповіді завідувач відділення ревматології Олександрівської клінічної лікарні м. Києва кандидат медичних наук Т.О. Меффард (м. Київ). Вона висловила щиру подяку дитячим ревматологам України за їх сумлінну працю, що призвела до суттєвого покращення перебігу та зменшення інвалідизації хворих на ювенільні артрити. Асоціація дитячих ревматологів України не вперше приділяє час спільному обговоренню «дорослими» та «дитячими» ревматологами концепції спадкоємності в лікуванні пацієнтів з ЮІА, особливо проблемам хворих, які отримують біологічну терапію в дитячому та підлітковому віці, що пов’язано з необхідністю забезпечення безперервного лікування захворювання як головної умови отримання стійких результатів і уникнення формування стійкої інвалідності.
Всі доповідачі підкреслили, що на сучасному етапі особливого значення набуває необхідність використання сучасних стандартів лікування, заснованих на доказовій медицині. Однак у дітей з ревматичними захворюваннями відповідь на терапію може бути недостатньою та непередбачуваною. Запропоновані на підставі рандомізованих клінічних досліджень схеми лікування не завжди враховують безліч факторів, з якими лікарям доводиться стикатися в реальній клінічній практиці (генетичні, етнічні, наявність коморбідних станів, доступність дорогих препаратів). 
Темою обговорення провідними дитячими ревматологами країни у другій секції конференції стали основні питання особливостей перебігу та лікування системного червоного вовчака (СЧВ). Відкрила секцію доповіддю про сучасні принципи діагностики системного червоного вовчака професор Л.Ф. Богмат (м. Харків).
У продовження теми доктор медичних наук О.А. Ошлянська (м. Київ) висвітлила сучасні новини медичної науки щодо патогенезу системного червоного вовчака, зазначивши, що його провідною ланкою залишаються імунні порушення, які реалізуються на підставі генетичних мутацій. 
Окремі доповіді провідних спеціалістів-ревматологів були присвячені питанням діагностики системного червоного вовчака та його лікування. Професор О.Б. Синоверська (м. Івано-Франківськ) зупинилась на диференціації станів, що супроводжуються тривалою лихоманкою. Професор Я.Є. Бойко (м. Львів) висвітлила проблему діагностики суглобового синдрому при даному захворюванні. Доктор медичних наук С.П. Фоміна (м. Київ) висвітлила основні положення щодо лікування уражень нирок при СЧВ. Проявам залучення до патологічного процесу нервової системи була присвячена доповідь кандидата медичних наук В.О. Свистільник (м. Київ). Клінічні аспекти захворювання були доповнені яскравою доповіддю кандидата медичних наук В.М. Непомнящого (м. Київ), який представив патоморфологічні зміни в тканинах органів при СЧВ. Завершила секцію доктор медичних наук Н.Н. Шевченко (м. Харків) доповіддю про основні сучасні вимоги щодо терапії СЧВ та її окремих форм у дітей. 
Третя сесія конференції була присвячена лікуванню ревматичних хвороб в умовах сучасних реформ охорони здоров’я. Доповідачі та гості обговорили сучасний стан дитячої ревматологічної служби в Україні, можливість імплементації досягнень світової та вітчизняної науки у клінічну практику лікування хворих на ревматичні захворювання дітей, актуальні рекомендаційні документи. 
Гість конференції Violeta Panaviene, доктор медичних наук, доцент медичного факультету Вільнюського університету (Литва), детально зупинилася на моделі реімбурсації коштів, витрачених на лікування дітей із ревматичними хворобами, та її особливостях у різних країнах Євросоюзу.
Великий інтерес з боку учасників конференції викликала доповідь т.в.о. голови Національної служби здоров’я України кандидата медичних наук А.Б. Віленського (м. Київ) про загальні принципи фінансування лікування пацієнтів із ревматичними захворюваннями в Україні відповідно до реформи охорони здоров’я. Доповідач відповів на численні запитання слухачів і акцентував увагу на необхідності подальшого обговорення цих проблем.
Про українські реалії фінансування лікування хворих на ревматичні хвороби розповіла завідуюча відділенням кардіоревматології КНП «Обласна клінічна дитяча лікарня Кіровоградської обласної ради» В.Г. Іванова (м. Кропивницький), яка підкреслила необхідність удосконалення системи розрахунку вартості медичних послуг у галузі дитячої ревматології.
Підсумком першої конференції АДРУ стало прийняття резолюції, в якій була наголошена важливість подальшого вдосконалення дитячої ревматологічної служби в умовах реформування системи охорони здоров’я України. Учасники конференції підтвердили важливість щорічних зустрічей на професійному форумі.

Резолюція Першої конференції Асоціації дитячих ревматологів України від 27.11.2020 р.

Визнати організаційну роботу АДРУ протягом 2019–2020 рр. задовільною.
Підтримати необхідність проведення подальших конференцій АДРУ.
Вважати за необхідне подальше впровадження сучасних стандартів лікування ревматичних захворювань у дітей в практику охорони здоров’я України.
Створити робочі групи АДРУ щодо вдосконалення протоколів ведення хворих на ревматичні захворювання дітей з урахуванням сучасних принципів діагностики і лікування пацієнтів дитячого віку.
Запропонувати внести зміни до Національного протоколу менеджменту хворих на ювенільні артрити.
Продовжити роботу щодо вдосконалення передачі дітей із ревматичними захворюваннями до дорослої служби, ініціювати використання уніфікованих документів супроводу переходу.
Провести громадське обговорення питань вибору шляхів оптимізації фінансування лікування хворих на ревматичні захворювання дітей.
Внести пропозиції щодо оптимізації фінансування для підвищення доступності ліків хворим дітям із ревматичними захворюваннями до МОЗ України.
Асоціація дитячих ревматологів України висловлює подяку гостям конференції за можливість широкого обговорення та обміну досвідом, організаторам та спонсорам за підтримку спільноти дитячих ревматологів і всім учасникам за плідну працю.
Переглянути відеоматеріали конференції можна на сторінці Асоціації дитячих ревматологів України у соціальній мережі Facebook та за посиланням: http://rimononline.in.ua/apru271120.
Сподіваємось, що наша наступна зустріч у 2021 р. відбудеться вже у офлайн-форматі!
 
З повагою, оргкомітет конференції:
Богмат Л.Ф., професор, голова Асоціації
дитячих ревматологів України, зав. відділом
кардіоревматології ДУ «Інститут охорони
здоров’я дітей та підлітків НАМН України»;
Ошлянська О.А., д.м.н., професор кафедри
педіатрії № 1 НУОЗУ імені П.Л. Шупика, гол.
наук. співробітник ДУ «ІПАГ імені академіка
Лук’янової НАМНУ», співсекретар АДРУ;
Шевченко Н.С., д.м.н., зав. кафедрою педіатрії
№ 2 медичного факультету Харківського
НМУ імені В.Н. Каразіна, провідний науковий
співробітник відділу кардіоревматології ДУ
«Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків
НАМН України», співсекретар АДРУ
 
Матеріал наданий організаторами конференції


Вернуться к номеру