Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал Том 17, №2, 2021

Вернуться к номеру

До 50-річчя професора Ольги Аркадіївни Гончарової

18 березня 2021 року виповнилося 50 років доктору медичних наук, професору кафедри ендокринології та дитячої ендокринології Харківської медичної академії післядипломної освіти Гончаровій Ользі Аркадіївні.
Ольга Аркадіївна народилася в сім'ї науковців (батько — фахівець із будівництва доріг, мати — у галузі ендокринології), тому тривоги і радості, пов’язані з науковою діяльністю, завжди впливали на домашню атмосферу. Уже під час навчання в школі вона мріяла про вступ до медичного інституту. Навчаючись у дев’ятому класі, вечорами працювала санітаркою процедурного кабінету 30-ї міської клінічної лор-лікарні в Харкові. Щоб підвищити шанси стати лікарем, у випускному класі вчилася у вечірній школі при заводі «Серп і молот». У ті роки 70 % набору в медичний інститут становили абітурієнти з 2-річним стажем, і лише третина місць відводилася на всіх інших. Виявилося, що на заповітні 70 % не вистачило 6 днів стажу, і довелося вступати на загальних підставах. Однак це вдалося майбутньому професору медицини з першого разу. 
Під час навчання на педіатричному факультеті Харківського медичного інституту О.А. Гончарова активно брала участь у роботі наукового гуртка з фізіології під керівництвом професора Ф.П. Ведяєва. За матеріалами досліджень виступала на наукових студентських конференціях. Уже на четвертому курсі була керівником гуртка «Юний медик» при Будинку дитячої та юнацької творчості. Після закінчення інституту навчалася в інтернатурі при Харківській медичній академії післядипломної освіти (ХМАПО) із проходженням заочної частини в клініці ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України». Згодом, у 1996–1999 рр., завідувала ендокринологічним кабінетом в обласній студентській лікарні м. Харкова. У цей же час удосконалювала педагогічну діяльність, викладаючи предмет «Медична підготовка» у старших класах у середній школі № 1. 
У 1999–2002 рр. О.А. Гончарова навчалася в аспірантурі на кафедрі ендокринології та дитячої ендокринології ХМАПО під керівництвом професора О.М. Білецької. У 2002 р. захистила кандидатську дисертацію на тему «Гемодинаміка та метаболічні показники у жінок в клімактеричному періоді, хворих на цукровий діабет 1-го типу». Це був перший захист дисертації в новоствореній спеціалізованій вченій раді при ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України». Матеріали дисертації стали основою виданого у 2005 році навчального посібника «Клімактеричний синдром у жінок, хворих на цукровий діабет 1-го типу» у співавторстві з професорами Т.Ф. Татарчук і Ю.І. Караченцевим.
Після закінчення аспірантури і до сьогодні О.А. Гончарова працює в ХМАПО на кафедрі ендокринології та дитячої ендокринології. У 2013 р. успішно захистила докторську дисертацію на тему «Аутоімунний тиреоїдит менопаузи» під керівництвом члена-кореспондента НАМН України Ю.І. Караченцева. У 2014 р. отримала звання професора, має вищі категорії з ендокринології і дитячої ендокринології, проводить консультативний прийом у поліклініці ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського НАМН України».
Професор О.А. Гончарова є автором 226 наукових публікацій, співавтором трьох монографій («Дисліпідемії при ендокринних захворюваннях», «Цукровий діабет 2-го типу: скринінг і фактори ризику», «Автоімунна тиреоїдна патологія») і трьох навчальних посібників. Бере активну участь у роботі наукових форумів різного рівня, у тому числі і зарубіжних, входить до складу редколегії «Міжнародного ендокринологічного журналу» і журналу «Проблеми ендокринної патології». 
Серед пріоритетів наукової діяльності О.А. Гончарової на перший план висуваються вивчення впливу гормональної та імунної перебудови в жінок у перименопаузальний період на перебіг цукрового діабету і захворювання щитоподібної залози, ступеня забезпечення селеном населення різних областей України, впливу дефіциту селену на тиреоїдний гомеостаз. За її безпосередньої участі розроблена та впроваджена в практику роботи Золочівської ЦРЛ Харківської області постійно діюча система раннього виявлення цукрового діабету. 
Професор О.А. Гончарова постійно удосконалює лекційний матеріал з урахуванням новітніх досягнень медицини. Як лектор вміє зацікавити слухачів. Ольга Аркадіївна зустрічає свій ювілей у розквіті професійної діяльності як талановитий, прогресивний науковець і лікар. 
Щиро вітаємо Ольгу Аркадіївну з ювілеєм,
бажаємо здоров’я, щастя, реалізації поставлених цілей
та творчого натхнення!
Редакційна колегія
«Міжнародного ендокринологічного журналу»


Вернуться к номеру